مقدمه: بیماری کووید19 یک بیماری نوپدید در دنیا محسوب میشود که علائم بالینی آن شامل تب، خستگی و سرفههای مکرر میباشد. از این رو فعالیت بدنی با کاهش عوامل خطرزا، همچنین زعفران با خواص ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی به عنوان راهکارهای ضدالتهابی و یک داروی گیاهی سنتی برای درمان ســرفه و بهبود سرعت تنفس استفاده میشود. بنابراین هدف از پژوهش حاضر، بررسی تأثیر مکملسازی زعفران و تمرین استقامتی بر غلظت لاکتات دهیدروژناز، ویتامینD و علائم بالینی در بیماران سرپایی مبتلا به کرونا ویروس میباشد. روش کار: تحقیق حاضر در قالب یک مطالعه تجربی و با رضایتنامه آگاهانه کتبی انجام شد. جامعه آماری این پژوهش کلیه بیماران سرپایی مبتلا به کووید19 مراجعه کننده از بهمن ماه 1400 تا اردیبهشت 1401 به مرکز بهداشت شهر کشکسرای که 36 نفر به صورت تصادفی انتخاب شدند. فرضیههای تحقیق با استفاده از نرمافزارSPSSدر سطح معنیداری 05/0>P با استفاده از آزمون آنالیز واریانس (ANOVA) با اندازهگیریهای مکرر با عامل بینگروهی بررسی شدند. یافته ها: نتایج نشاندادکه فعالیتاستقامتی و مکملسازی زعفران باعث کاهش معنیداری در سطوح لاکتاتدهیدروژناز شد(05/0≥P). نتایج نشان داد که بین مراحل اندازهگیری و گروه در سرعت تنفس اثر تعاملی وجود ندارد اما تفاوتهایی طی مراحل اندازهگیری مشاهدهشدهاست(000/0p=). همچنین تفاوتهای درون گروهی، بین گروهی و اثر تعاملی در متغیرهای سرفه و ویتامینD وجود ندارد. (05/0≤P). نتیجه گیری: بنابراین براساس این مطالعه امکان استفاده از زعفران بهعنوان یک روش درمانی کمکی و همچنین فعالیت ورزشی منظمکه با افزایش ایمنی بدن به کنترل عوامل بیماریزا ازجمله کووید-19 کمک میکند.