Biochemistry and Nutrition in Metabolic Diseases

:: دوره 28، شماره 3 - ( مرداد-شهریور 1403 ) ::
سیده فاطمه سقراطی سالک معلمی ، فاطمه صفری*
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه گیلان، رشت، ایران ، fsafari@guilan.ac.ir
زمینه و هدف: سورافینیب و سانیتینیب به­عنوان داروهای مهارکننده گیرنده های تیروزین کینازی در شیمی درمانی استفاده می‌شوند. هدف از مطالعه حاضر، مقایسه اثرات استفاده همزمان دو داروی ضد توموری سورافینیب (Sorafinib) و سانیتینیب (Sunitinib) در دو رده سلولی سرطان سینه (MDA-MB-231) و پانکراس (Panc1) بود.
روش‌ها: در این مطالعه تجربی، ابتدا دو رده سلولی سرطان سینه (MDA-MB-231) و پانکراس (Panc1) کشت داده شدند. در مرحله بعدی، سلول­های مورد نظر تحت تیمار همزمان با داروهای ضد توموری سورافینیب و سانیتینیب به­مدت 48 ساعت قرار گرفتند. میزان زنده مانی و مهاجرت سلول­ها، به ترتیب، با روش MTT و تست مهاجرت (Scratch assay) بررسی شد.
یافته‌ها: IC50 دو داروی ضد سرطان سورافینیب و سانیتینیب، در رده سلولی پانکراس (Panc1) بالاتر از رده سلولی سینه (MDA-MB-231) بود. تاثیر ترکیبی این دو دارو بر زنده مانی و مهاجرت سلول­های سرطانی سینه (MDA-MB-231) موثرتر از سلول های سرطانی پانکراس (Panc1) بود. همچنین تغییرات مورفولوژیکی که نشان دهنده آسیب سلول­های سرطانی در حضور همزمان دو دارو است، در رده سلولی سینه (MDA-MB-231) بیشتر گزارش شد.
نتیجه‌گیری: تیمار همزمان دو داروی مهارکننده گیرنده­های تیزوزین کینازی، سورافینیب و سانیتینیب، در مهار زنده مانی و مهاجرت سلول­ها در رده سلولی سینه (MDA-MB-231) موثرتر بوده است که احتمالاً بالا بودن میزان بیان گیرنده­های تیروزین کینازی در سرطان­ سینه می­تواند دلیلی برای توجیه این یافته ها باشد. با این حال، آزمایشات بیشتری برای یافتن جزئیات مولکولی این اثرات، مورد نیاز است.
واژه‌های کلیدی: خواص ضد توموری، سورافینیب، سانیتینیب، سرطانی سینه (MDA-MB-231)، سلول های سرطانی پانکراس (Panc1)

دریافت: 1403/1/16 | ویرایش نهایی: 1403/6/6 | پذیرش: 1403/5/3 | انتشار: 1403/6/10

Soghrati Salek Moalemi S F, Safari F. Comparison of the simultaneous treatment effects of sorafenib and sunitinib on viability and migration of breast (MDA-MB-231) and pancreatic (Panc1) cancer cell lines. Feyz Med Sci J 2024; 28 (3) :272-278

سقراطی سالک معلمی سیده فاطمه، صفری فاطمه. مقایسه اثرات تجویز همزمان دو داروی سورافینیب (Sorafinib) و سانیتینیب (Sunitinib) در زنده‌مانی و مهاجرت سلولی در رده های سلولی سرطان سینه (MDA-MB-231) و پانکراس (Panc1). مجله علوم پزشکی فيض. 1403; 28 (3) :272-278