سابقه و هدف: عناصر کم مقدار از املاح مورد نیاز در رژیم غذایی محسوب میشوند و برای رشد، حفظ و بازیافت سلامت در موجودات زنده در مقادیر کم ضروری هستند. با توجه به شاخصهای تغذیه، 19 عنصر کممقدار شناسایی و بهصورت زیر طبقهبندی شدهاند (سازمان جهانی بهداشت): عناصر کم مقدار ضروری مانند مس و غیره؛ عناصر کممقدار محتمل ضروری مانند منگنز و غیره؛ و عناصر کممقدار سمی مانند سرب و غیره. مواد و روشها: از پایگاههای http://www.britannica.com/EBchecked/topic/601406/trace-element و http://www.tree.com/health/supplements-trace-elements.aspx در نوشتن این مقاله مروری استفاده شده است. نتایج: عناصر کممقدار ضروری در مقادیر µ 50 تا mg 18 در روز برای افراد لازم بوده و بهعنوان کاتالیزور واکنشهای شیمیایی و یا بخشی از مولکولهای بزرگ در بدن فعال هستند. 6 عنصر کم مقدار ضروری شامل کروم، مس، روی، مولیبدن، سلنیوم و ید است. اطلاعات محدود در مورد عناصر کممقدار محتمل ضروری در اختیار میباشد. احتمالا این عناصر عملکرد مفیدی در فعالیتهای بیولوژی بدن نداشته و شامل منگنز، سیلیکون، نیکل، بور و وانادیم میباشند. عناصر کممقدار سمی ممکن است نقش اساسی در بدن ایفا کنند، در حالیکه در مقادیر زیاد برای سلامت زیانآور بوده و شامل سرب، فلوئور، کادمیوم، لیتیوم، آلومینیوم، آرسنیک، قلع و جیوه میباشند. نتیجهگیری: اهمیت بعضی از عناصر کممقدار، بهصورت "واحد" و یا "ترکیب" در سلامت موجودات زنده شناخته شده است. با وجودی که عناصر گروه یک برای حفظ سلامت موجودات ضروری میباشند، بیشتر این عناصر سمی (گروه سوم) هستند. ضرورت بررسی بیشتر و نقش این عناصر در سلامت و کنترل بیماریها لازم میباشد. |