مرکز تحقیقات آزمایشگاه مرجع سلامت ، aliasgharpour@health.gov.ir
چکیده: (10983 مشاهده)
سابقه و هدف: عناصر کم مقدار از املاح مورد نیاز در رژیم غذایی محسوب میشوند و برای رشد، حفظ و بازیافت سلامت در موجودات زنده در مقادیر کم ضروری هستند. با توجه به شاخصهای تغذیه، 19 عنصر کممقدار شناسایی و بهصورت زیر طبقهبندی شدهاند (سازمان جهانی بهداشت): عناصر کم مقدار ضروری مانند مس و غیره؛ عناصر کممقدار محتمل ضروری مانند منگنز و غیره؛ و عناصر کممقدار سمی مانند سرب و غیره.
نتایج: عناصر کممقدار ضروری در مقادیر µ 50 تا mg 18 در روز برای افراد لازم بوده و بهعنوان کاتالیزور واکنشهای شیمیایی و یا بخشی از مولکولهای بزرگ در بدن فعال هستند. 6 عنصر کم مقدار ضروری شامل کروم، مس، روی، مولیبدن، سلنیوم و ید است. اطلاعات محدود در مورد عناصر کممقدار محتمل ضروری در اختیار میباشد. احتمالا این عناصر عملکرد مفیدی در فعالیتهای بیولوژی بدن نداشته و شامل منگنز، سیلیکون، نیکل، بور و وانادیم میباشند. عناصر کممقدار سمی ممکن است نقش اساسی در بدن ایفا کنند، در حالیکه در مقادیر زیاد برای سلامت زیانآور بوده و شامل سرب، فلوئور، کادمیوم، لیتیوم، آلومینیوم، آرسنیک، قلع و جیوه میباشند.
نتیجهگیری: اهمیت بعضی از عناصر کممقدار، بهصورت "واحد" و یا "ترکیب" در سلامت موجودات زنده شناخته شده است. با وجودی که عناصر گروه یک برای حفظ سلامت موجودات ضروری میباشند، بیشتر این عناصر سمی (گروه سوم) هستند. ضرورت بررسی بیشتر و نقش این عناصر در سلامت و کنترل بیماریها لازم میباشد.