سابقه و هدف: نمایه گلیسمی، توصیفکننده تغییر در میزان قند خون بعد از خوردن غذاها در مقایسه با یک غذای استاندارد میباشد. مطالعهی حاضر با هدف تعیین نمایهی گلیسمی ماکارونی (با نام تجاری سلام ماکارون، فرآوردهی کشور ایران) انجام شد.
مواد و روشها: جهت تعیین نمایهی گلیسمی، مقدار مشخصی از غذای مورد آزمایش که حاوی 50 گرم کربوهیدرات است در حالت ناشتا توسط 14 فرد سالم (7 مرد و 7 زن) مصرف گردید. میزان گلوکز خون در زمانهای ناشتا، 30، 60، 90 و 120 دقیقه بعد از مصرف غذا اندازهگیری شد. نمایه گلیسمی بر حسب درصد با تقسیم کردن مساحت زیرمنحنی افزایش گلوکز خون، بعد از خوردن ماکارونی بر مساحت زیرمنحنی افزایش گلوکز خون بعد از خوردن غذای استاندارد (50 گرم گلوکز) بیان میشود. در هر داوطلب هر غذا (ماکارونی و گلوکز) سه بار مورد آزمایش قرار گرفت. بنابراین 3 نمایهی گلیسمی برای ماکارونی در هر فرد محاسبه شد و در نهایت متوسط نمایههای گلیسمی به دست آمده در کل افراد، نمایهی گلیسمی ماکارونی در نظر گرفته شد. جهت تجزیه و تحلیل دادهها از آزمونهای t student و Paired t test استفاده شد.
نتایج: میانگین نمایه گلیسمی ماکارونی در 14 داوطلب، 14/14 ± 34/51 به دست آمد. متوسط نمایهی گلیسمی ماکارونی در مردان و زنان به ترتیب 44/13 ± 16/55 و 77/14 ± 52/47 محاسبه شد. اختلاف معنیدار بین نمایهی گلیسمی مردان و زنان مشاهده نشد.
نتیجهگیری: مطالعهی حاضر نشان میدهد نمایهی گلیسمی ماکارونی رشتهای با نام تجاری "سلام ماکارون" در انتهای طیف غذاهای با GI پایین و نزدیک به طیف غذاهای با GI متوسط قرار میگیرد. بنابراین میتواند به عنوان جزیی از رژیم غذایی افراد سالم و افراد مبتلا به بیماریهایی چون دیابت، قلبی ـ عروقی و چاقی مورد استفاده قرار گیرد.
Parastouei K, Seyyedi F, Faraji A M, Shahabodin M E, Ghasemi S, Naseri S. Determing of Glycemic index of pasta in healthy people. Feyz 2008; 12 (1) :26-31 URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-12-fa.html
پرستویی کریم، سیدی فریبا، فرجی علی محمد، شهاب الدین محمد اسماعیل، قاسمی سوسن، ناصری سمیرا. تعیین نمایه گلیسمی ماکارونی در افراد سالم. مجله علوم پزشکی فيض. 1387; 12 (1) :26-31