زهرا سلیمانی ، محمد جواد آزادچهر ، مینا ماضی ، روزبه اصالت منش ، علیرضا سقازاده ، کمال اصالت منش
گروه داخلی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران ، esalat.kamal@yahoo.com
سابقه و هدف: بیماری COVID-19 برای نخستین‌بار در دسامبر 2019 در ووهان چین گزارش شد. بیماری‌های بافت همبند التهابی، شامل آرتریت روماتوئید و لوپوس و انواع غیرالتهابی شامل آرتروز و دیسکوپاتی می‌باشند. این مطالعه به‌منظور مقایسه شدت و خطر ابتلا به COVID-19 در بیماران مبتلا به بیماری‌های التهابی و غیر‌التهابی بافت همبند انجام گرفت.
مواد و روش‌ها: این مطالعه مقطعی برروی مبتلایان به COVID-19 با PCR مثبت در یک جمعیت 2370 نفری از بیماران بافت همبند التهابی (1030 نفر) و غیر‌التهابی (1340 نفر) انجام گرفت. نمونه‌گیری به‌روش دردسترس انجام شد. داده‌های جمع‌آوری‌شده، ازطریق نرم‌افزار SPSS نسخه 16 مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفت.
نتایج: در این مطالعه 190 بیمار (142 مورد بیماری بافت همبند التهابی و 48 مورد غیر‌التهابی) مبتلا به COVID-19 مورد بررسی قرار گرفتند. خطر ابتلا به COVID-19 در بین بیماران بافت همبند، 01/8 درصد، در بیماران بافت همبند التهابی 8/13 درصد و در مورد مبتلایان به انواع غیرالتهابی، 6/3 درصد برآورد شد. از دیگر یافته‌های مطالعه حاضر، وجود اختلاف معنادار بین دو گروه بیماران بافت همبند التهابی و غیرالتهابی از لحاظ شدت بیماری COVID-19 بود، به‌طوری‌که شدت عفونت در گروه التهابی بیشتر بود.
نتیجه‌گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان می‌دهد که خطر ابتلا به COVID-19 در بین بیماران بافت همبند التهابی، 8/3 برابر مبتلایان به اختلالات بافت همبند غیرالتهابی است.
واژه‌های کلیدی: بیماری‌های بافت همبند التهابی، بیماری‌های بافت همبند غیرالتهابی، خطر ابتلا، COVID-19
دریافت: 1400/12/28 | ویرایش نهایی: 1401/5/24 | پذیرش: 1401/2/24 | انتشار: 1401/3/9

Soleimani Z, Azadchehr M J, Mazi M, Esalatmanesh R, Saghazadeh A, Esalatmanesh K. Comparing the severity and risk of developing COVID-19 in patients with inflammatory and non-inflammatory connective tissue diseases. Feyz 2022; 26 (2) :201-211

سلیمانی زهرا، آزادچهر محمد جواد، ماضی مینا، اصالت منش روزبه، سقازاده علیرضا، اصالت منش کمال. مقایسه شدت و خطر ابتلا به COVID-19 در بیماران مبتلا به بیماری‌های بافت همبند التهابی و غیرالتهابی: یک مطالعه چندمرکزی. مجله علوم پزشکی فيض. 1401; 26 (2) :201-211