:: دوره 25، شماره 3 - ( دو ماهنامه 1400 ) ::
داود فرهنگ ، ناهید طالبی ، مجید حسن پور عزتی
دانشگاه شاهد ، nahidtalebiir@yahoo.com
سابقه و هدف: پژوهش‌ها نشان داده‌اند که بین فعالیت ورزشی و آستانه درد ارتباط وجود دارد و تمرینات ورزشی می‌توانند منجر به تغییر آستانه درد شوند. همچنین برخی از محققان مدعی‌اند که بین نوع و شدت فعالیت ورزشی با کاهش درد رابطه وجود دارد. از این‌رو مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثر تمرینات هوازی و مقاومتی بر تغییرات آستانه درد التهابی در موش‌های صحرایی نر انجام شد.
مواد و روش‌ها: در این پژوهش تجربی تعداد 25 سر موش‌ نر سالم صحرایی با وزن 200 الی 300 گرم انتخاب و به دو گروه‌ آزمایش (تمرین هوازی و مقاومتی) و یک گروه کنترل تقسیم شدند. پیش‌آزمون و پس‌آزمون سنجش آستانه درد التهابی، توسط روش فرمالین تست و آزمون درد ناشی از تحریک پایانه‌های عصبی (پس‌کشیدن دم موش) بر روی گروه‌ها انجام شد. سپس دو گروه آزمایش به مدت 6 هفته برنامه تمرینی طرح را اجرا کردند. داده‌ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک‌طرفه در سطح معناداری (05/0 P) تحلیل شد.
نتایج: بین تأثیر دو روش تمرین تفاوت معنادار وجود دارد (05/0>P) و آستانه درد التهابی در آزمون پس‌کشیدن دم موش، در گروه تمرین هوازی افزایش یافت. ولی در تست فرمالین تفاوت معناداری بین گروه‌ها مشاهده نشد ( 05/0> P).
نتیجه‌گیری: با توجه به یافته‌های این پژوهش، می‌توان بیان کرد که تمرین هوازی در افزایش آستانه درد مؤثر است. اثرات کاهشی تمرینات هوازی بر تولید فاکتورهای التهابی می‌تواند تأثیرگذار باشد و منجر به اثر ضددرد التهابی در مدل حیوانی شود. بنابراین تحقیقات بیشتر در این زمینه توصیه می‌شود.
واژه‌های کلیدی: تمرین هوازی، تمرین مقاومتی، آستانه درد التهابی، موش صحرایی
دریافت: 1399/10/28 | ویرایش نهایی: 1400/6/22 | پذیرش: 1400/3/30 | انتشار: 1400/5/25

Farhang D, talebi N, Hasan pour Ezzati M. Comparison of the effects of aerobic and resistance training on changes in inflammatory pain threshold in male rats. Feyz 2021; 25 (3) :987-993

فرهنگ داود، طالبی ناهید، حسن پور عزتی مجید. مقایسه اثر تمرینات هوازی و مقاومتی بر تغییرات آستانه درد التهابی در موش‌های صحرایی نر. مجله علوم پزشکی فيض. 1400; 25 (3) :987-993