Biochemistry and Nutrition in Metabolic Diseases

پرویز قدم لی ، ناصر ولایی

سابقه و هدف: با عنایت به نگرانی از نحوه بکارگیری دستورالعمل های سازمان جهانی بهداشت (WHO) و نیز اهمیت اجرای آن ها، عوارض شناخته شده عدم بکارگیری این دستورالعمل ها، عدم اطلاع از وضعیت موجود و به منظور تعیین رویکرد پزشکان متخصص کودکان از مسایل مطرح شده در دستورالعمل WHO در مورد گاستروآنتریت حاد، این تحقیق در نزد پزشکان متخصص کودکان شرکت کننده در همایش سالانه انجمن پزشکان کودکان ایران در سال 1378 انجام گرفت.

مواد و روش ها: تحقق حاضر به روش توصیفی از نوع مقطعی نزد 95 نفر از پزشکانی که بیش از 10 سال از زمان فارغ التحصیلی آنان گذشته بود و به طور تصادفی انتخاب گردیده بودند، انجام گرفت. پرسش نامه ای با 17 بند در اختیار آنان قرار گرفت که ضمن ثبت خصوصیات فردی، برای سنجش دانش نظری و نحوه تصمیم گیری درمان، با طرح سوالاتی و نیز گزارش مواردی از گاستروآنتریت، آگاهی و رویکرد آنان از دستورالعمل های WHO در مورد محلول های مایع درمانی خوراکی (ORS) و روش تغذیه در مرحله حاد گاستروآنتریت بررسی و ثبت گردید و سپس پاسخ های آنان براساس دستورالعمل های WHO مورد ارزیابی قرار گرفت.

یافته ها: از 95 نمونه انتخابی، 87 نفر به تمام سوالات مطرح شده پاسخ دادند. سن پزشکان 17±44 سال و سابقه اشتغال آنان 6±17 سال بود. هفتاد و سه درصد پزشکان آگاهی مناسب داشتند ولی 60% پزشکان دستورالعمل های WHO را بکار می بردند. شصت و نه درصد پزشکان دارای دانش بکارگیری ORS بودند و در مقابل 83% پزشکان رویکرد مناسب بکارگیری ORS را در درمان داشتند. سی و یک درصد پزشکان به لحاظ نظری و 37% پزشکان از نظر عملی در مورد ادامه تغذیه در طول مدت حاد اسهال، عملکرد متناقض با دستورالعمل های WHO داشتند.

نتیجه گیری: کیفیت بکارگیری دستورالعمل های WHO در مورد ادامه تغذیه در مرحله حاد گاستروآنتریت نازل است و تحقیقی برای بررسی علل آن و اقدامات لازم برای ارتقای آن پیشنهاد می گردد.

واژه‌های کلیدی: گاستروآنتریت حاد، اسهال، محلول مایع درمانی خوراکی، WHO
دریافت: 1387/8/22 | انتشار: 1380/1/26

Ghadamli P, Valaie N. Aknowledge of WHO guidelines for acute gastroenteritis for pediatricians . Feyz 2001; 5 (1) :60-64

قدم لی پرویز، ولایی ناصر. آگاهی و رویکرد پزشکان متخصص کودکان از مسایل مطرح شده در دستورالعمل های WHO در مورد گاستروآنتریت حاد . مجله علوم پزشکی فيض. 1380; 5 (1) :60-64