مروری بر محلول‌های محافظتی در انجماد شیشه‌ای تخمدان
عاطفه شیرازی تهرانی ، طاهره مازوچی ، مریم اخوان طاهری
مرکز تحقیقات تولید سلول های جنسی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران ، mazoochi45@yahoo.com
سابقه و هدف: زنده‌مانی سلول‌ها پس از طی فرآیندهای سخت انجماد و یخ‌گشایی، تنها با به‌کارگیری روش‌های مناسب انجماد و استفاده از عوامل محافظت‌کننده مطلوب در برابر انجماد  Cryoprotective agents (CPAs)میسّر می‌شود. این مقاله، مروری است بر برخی از پژوهش‌هایی که در زمینه محلول‌های محافظتی در انجماد شیشه‌ای تخمدان انجام شده است.
مواد و روش‌ها: برای انجام این مطالعه مروری، ابتدا جستجو در بانک‌های اطلاعاتی PubMed, Scopus, Embase با کلمات کلیدی محلول‌های حفاظتی و انجماد شیشه‌ای انجام شد. در این مطالعه، علاوه بر معرفی برخی از روش‌های معمول انجماد تخمدان به بررسی ترکیب عوامل محافظت‌کننده در برابر انجماد داخل سلولی، خارج سلولی، پلیمری و طبیعی پرداخته شده است.
نتایج: جهت انجماد شیشه‌ای بافت تخمدان، از انواعی از CPAs نفوذکننده به داخل سلول، مانند اتیلن گلایکول Ethylene glycol (EG)، دی‌متیل‌سولفوکساید Dimethylsulphoxide (DMSO)، گلیسرول، پروپیلن گلایکول Propylene glycol، استامید و فرمامید Formamide  و CPAs غیرنفوذکننده به داخل سلول، مانند پروتئین‌های سرم، قندها و پلیمرها استفاده شده است. هر یک از این مواد دارای کارایی و عملکرد ویژه هستند و عموماً در محلول‌های انجمادی، از ترکیبی از آن‌ها استفاده می‌شود تا آثار مخرب تشکیل کریستال‌های یخ، هم در سطح درون‌سلولی و هم درون‌بافتی به حداقل برسد.
نتیجه‌گیری: به‌نظر می‌رسد همچنان تحقیقات جامع‌تری در زمینه بهترین ترکیب محافظت‌کننده در برابر انجماد نیاز است تا بدین‌واسطه علاوه بر حفظ پارامترهای مورفولوژیکی تخمدان، انواع پارامترهای عملکردی این بافت نیز بعد از انجماد حفظ گردد.
واژه‌های کلیدی: انجماد شیشه‌ای تخمدان، یخ‌گشایی، محلول‌های انجمادی، محافظت در برابر انجماد، کریستال‌های یخ
نوع مطالعه: مروري | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1398/5/7 | ویرایش نهایی: 1399/12/11 | پذیرش: 1399/8/3 | انتشار: 1399/11/20

Shirazi-Tehrani A, Mazoochi T, Akhavan-Taheri M. Cryoprotectants in ovarian vitrification: A review. Feyz 2020; 24 (6) :691-703