سابقه و هدف: فلوئور یکی از آنیون های موجود در آب و خاک است که ترکیبات مختلف آن در طبیعت پراکنده است. فلوئور سیزدهمین ماده ترکیبی جهان از لحاظ مقدار کل موجود در زمین می باشد لیکن مقدار آن در آب های مختلف متفاوت است. از آنجایی که بیشترین نیاز بدن به فلوئور باید از طریق آب آشامیدنی تامین شود تعیین مقدار آن در آب های آشامیدنی از اهمیت بسزایی برخوردار است. لذا به منظور تعیین فلوئور منابع آب آشامیدنی کاشان، این تحقیق در سال های 78-1377 انجام گرفت.
مواد و روش ها: پژوهش حاضر به روش توصیفی انجام گرفته است. از آنجایی که هر منبع آب نیاز بخشی از جمعیت شهری یا روستایی را تامین می کند از تمامی منابع آب آشامیدنی شهرستان کاشان که در حال بهره برداری بود، نمونه برداری شد. با توجه به تغییر فعلی میزان فلوئور در طول سال، در دو نوبت نمونه برداری تکرار گردید. نمونه در ظروف پلاستیکی به روش استاندارد برداشته و سریعا به آزمایشگاه بهداشت محیط دانشکده بهداشت ارسال گردید. آزمایشات میزان فلوئور آب مطابق روش های استاندارد انجام گرفت.
یافته ها: از 201 نمونه در دو نوبت نمونه برداری شد. حداقل مقدار تعیین شده فلوئور 0.25 میلی گرم در لیتر و حداکثر 1.2 میلی گرم در لیتر بود. میانگین میزان فلوئور در مرحله اول فصل پر آب 0.65 میلی گرم در لیتر و میانگین در مرحله دوم فصل کم آب 0.64 میلی گرم در لیتر بود. همچنین میانگین فلوئور آب چاه های مورد آزمایش 0.7، چشمه ها 0.57، قنات 0.49 میلی گرم در لیتر بود. 50.6 درصد منابع آب در حد استاندارد بودند. در مناطق دشت و هموار میزان فلوئور از وضعیت بهتر و مطلوب تری برخوردار بود.
نتیجه گیری و توصیه ها: میزان فلوئور بعضی از منابع آب شرب شهرستان کاشان کمتر از استانداردهای جهانی است که پیشنهاد می گردد در این مناطق فلوئور به زنجیره غذایی مردم اضافه گردد. به عنوان یک راه حل برای گروه آسیب پذیر کودکان دبستانی، اجرای طرح استفاده از دهان شویه ها در مدارس مناطق فوق توصیه می گردد
Almasi H, Mostafaie G R, Iranshahi L. Fluor concentration of drinking water of Kashan in 1999 . Feyz Med Sci J 2002; 6 (1) :37-43 URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-330-fa.html
الماسی حسن، مصطفائی غلامرضا، ایرانشاهی لیلا. بررسی میزان فلوئور منابع آب آشامیدنی شهرستان کاشان در سال 1378 . مجله علوم پزشکی فيض. 1381; 6 (1) :37-43