الهه میرراسخیان ، مژده صالح نیا
دانشگاه تربیت مدرس ، mogdeh@dr.com

سابقه و هدف: با توجه به اهمیت نوع ضد یخ و مراحل آب ­ گیری در روش انجماد شیشه ­ ای هدف از این تحقیق بررسی انجماد شیشه‌ای تک ­ فاکتور ی با استفاده از غلظت‌های مختلف اتیلن گلیکول در مراحل مختلف آب‌گیری در خصوص بافت تخمدان موش بود.

مواد و روش ­ ها: به منظور مطالعه ­ی کیفی بافت تخمدان پس از انجماد شیشه ­ ای، 35 موش ماده ­ی بالغ نژاد NMRI با سن 10-6 هفته انتخاب شدند و پس از خارج ساختن بافت تخمدان آنها به شکل تصادفی در سه گروه کنترل، آزمون سمیت و انجماد شیشه‌ای قرار گرفتند. در گروه ­ های انجمادی پس از آب‌گیری یکسان نمونه‌ها در غلظت‌های 2 و 4 مول (هر مرحله به مدت یک دقیقه) با توجه به غلظت نهایی 6 و یا 8 مول زمان ­ های متفاوت آب‌گیری 4، 6 و 8 دقیقه برای هر کدام از غلظت ­ ها در نظر گرفته شد و سپس در ازت مایع غوطه‌ور و به مدت یک هفته نگهداری شدند. بعد از گرم کردن نمونه‌ها، در ساکار و ز 1 مول شستشو و به تعادل رسیدند. همچنین آزمون سمیت در خصوص تمام غلظت ­ ها انجام شد. بافت‌های تخمدان تازه، منجمد شده و آزمون سمیت در محلول فرمالدهید 10 درصد تثبیت شده و پس از قالب‌گیری در پارافین و برش­گیری­های پی­درپی با هماتوکسیلین و ائوزین رنگ‌آمیزی و سپس مطالعه کیفی شدند.

نتایج: بافت تخمدان در گروه ­ های انجمادی با غلظت‌های متفاوت اتیلن ­ گلیکول و نیز زمان‌های مختلف آب‌گیری م و رفولوژی طبیعی و مشابه داشتند. ساختار فولیکول‌های پره ­ انترال و انترال به خوبی حفظ شده بود ب ه ویژه فولیکول‌های بدوی و پره ­ انترال با اندازه ­ی کوچک در نواحی قشری تخمدان کاملا طبیعی بودند.

نتیجه­ گیری: نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که اولا غلظت‌های بالای اتیلن ­ گلیکول برای تخمدان سمی نبوده، دوما زمان آب‌گیری 4 تا 8 دقیقه باعث پیدایش برهم ریختگی بافت تخمدان طی مراحل انجماد و ذوب نشده است. گرچه اثرات دقیق این ضدیخ نیاز به مطالعات بیشتری دارد.

واژه‌های کلیدی: انجماد شیشه‌ای چندمرحله‌ا ی، اتیلن ­ گلیکول، بافت تخمدان
دریافت: 1387/8/5 | انتشار: 1386/4/24

Mirrasekhian E, Salehnia M. Effect of vitrification with single agent in stepwise manner using different concentrations of ethylene gycol on the morphology of mouse ovarian tissue. Feyz 2007; 11 (2) :6-11

میرراسخیان الهه، صالح نیا مژده. تاثیر انجماد شیشه‌ای تک فاکتوری در چند مرحله با به کارگیری غلظت‌های مختلف اتیلن گلیکول بر مورفولوژی بافت تخمدان موش. مجله علوم پزشکی فيض. 1386; 11 (2) :6-11