شیدا شریفی ساکی ، مریم آخته ، احمد علی پور ، آمنه فهیمی فر ، محسن تقدسی ، رضا کریمی ، مریم نجفی
دانشگاه پیام نور، تهران ، sheidasharifi1348@gmail.com

سابقه و هدف: مشکلات و حوادثی مختلفی که در زندگی انسان رخ می‌دهد حالات روحی و روانی فرد را دست خوش تغییر می کند. سقط مکرر جنین نیز یکی از رخداد هایی است که بر هیجانات زنان تاثیر زیادی دارد. این مطالعه با هدف نقش آموزش ذهن آگاهی بر کاهش اضطراب و فرانگرانی در زنان دارای سقط جنین مکرر انجام شد.
مواد و روش ها: جامعه این مطالعه زنان داری مشکل سقط جنین در مراکز بهداشت شهر تهران بود که از بین آنها با توجه به ویژگی های سنی، و عدم مشکلات شخصیتی، به صورت هدفمند 40 نفر انتخاب شده و به دو گروه آزمایش و کنترل به صورت تصادفی انتساب شد. میزان اضطراب و فرانگرانی شرکت کنندگان قبل و بعد از آموزش ذهن آگاهی با استفاده از دو مقیاس اضطراب کتل (1975) و فرانگرانی Wells 2000 اندازه گیری شد.
نتایج: نتایج نشان داد آموزش ذهن آگاهی، میزان اضطراب و فرانگرانی را در زنان دارای سقط جنین مکرر کاهش می دهد.
نتیجه گیری: افرادی که مهارت های مقابله ای لازم برای کنترل اضطراب و استرس را دریافت می کنند، این توانایی را دارند که افکار مضطرب و نگران کننده خود را کنترل کنند. در نتیجه استرس، اضطراب و فرانگرانی به صورت پیوسته کاهش پیدا می کنند.

واژه‌های کلیدی: اضطراب، فرانگرانی، استرس، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، سقط جنین
دریافت: 1394/7/20 | ویرایش نهایی: 1394/7/30 | پذیرش: 1394/7/20 | انتشار: 1394/7/20

Sharifi- Shaki S, Aakhte M, Alipor A, Fahimi-Far A, Taghadosi M, Karimi R et al . The effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy in reducing anxiety and meta-worry in women with recurrent miscarriages . Feyz 2015; 19 (4) :334-340

شریفی ساکی شیدا، آخته مریم، علی پور احمد، فهیمی فر آمنه، تقدسی محسن، کریمی رضا و همکاران.. اثربخشی آموزش شناخت درمانی گروهی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش اضطراب و فرانگرانی زنان دارای سقط مکرر جنین. مجله علوم پزشکی فيض. 1394; 19 (4) :334-340