:: دوره 19، شماره 3 - ( دو ماه نامه 1394 ) ::
احمد پیروزمند ، بتول زمانی ، مهدیه اسلامی اردکانی ، سید غلامعباس موسوی ، مه ز اد ارمی
مرکز تحقیقات بیماری‌های اتوایمیون، دانشگاه علوم پزشکی کاشان ، Batol_zamani2007@yahoo.com

سابقه و هدف: لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE) یک بیماری خودایمنی است که ریسک فاکتورهای محیطی مانند اشعه فرابنفش، داروها و عفونت ها مثل ویروس اپشتاین- بار (EBV) در ایجاد آن نقش دارند. این مطالعه با هدف بررسی بار سرمی EBV در بیماری SLE صورت گرفته است.

مواد و روش ها: مطالعه مقطعی حاضر بر روی 40 بیمار مبتلا به SLE با تشخیص بر اساس معیارهای انجمن روماتولوژیک آمریکا و مراجعه‌کننده به درمانگاه روماتولوژی به صورت سرشماری و مبتنی بر هدف، صورت گرفته است. پس از اخذ یافته‌های دموگرافیک و رضایت اگاهانه، از تمام بیماران 10 میلی‌لیتر خون اخذ شده و بافی‌کوت آن جدا شده و به روش Real Time-PCR میزان بار ویروس اندازه‌گیری شد.

نتایج: در این مطالعه از 40 بیمار لوپوس، 37 نفر (5/92 درصد) زن و 3 نفر مرد (5/7 درصد) بودند. در 50 درصد افراد بیماری فعال و در 50 درصد باقیمانده بیماری غیرفعال بود. تست EBV در 5/67 درصد کل بیماران مثبت و در 5/32 درصد منفی بود. میانگین بار ویروس برابر با 9/1891±5396 کپی در میلی لیتر بود. میانگین بار EBV در بیماران با لوپوس فعال و غیر فعال به ترتیب 6798 و 25/28 کپی در میلی‌لیتر بود (003/0=P). بار ویروس در زنان با بیماری فعال 3/5803 و در فرم غیرفعال 73/29 کپی در میلی لیتر بود (003/0=P).

نتیجه گیری: میزان عفونت با ویروس EBV در مبتلایان به لوپوس بالا بوده و در افراد دارای بیماری فعال، بار ویروس بالاتر از فرم غیر فعال بیماری بود؛ لذا می‌توان گفت ویروس EBV در ایجاد و فعالیت بیماری لوپوس دخالت دارد.

واژه‌های کلیدی: ویروس اپشتاین- بار، لوپوس اریتماتوز سیستمیک، بار ویروس، ریل تایم پی سی آر
دریافت: 1394/4/31 | ویرایش نهایی: 1394/6/7 | پذیرش: 1394/4/31 | انتشار: 1394/4/31

Piroozmand A, Zamani B, Eslami-Ardakani M, Mousavi S G A, Erami M. Determination of viral load of Epstein-Barr virus in patients with systemic lupus erythematosus in Kashan during 2014-2015. Feyz 2015; 19 (3) :249-254

پیروزمند احمد، زمانی بتول، اسلامی اردکانی مهدیه، موسوی سید غلامعباس، ارمی مه ز اد. تعیین میزان بار سرمی ویروس اپشتاین- بار در بیماران مبتلا به لوپوس اریتماتوز سیستمیک در کاشان طی سال 1393. مجله علوم پزشکی فيض. 1394; 19 (3) :249-254