سابقه و هدف: بیماریهای قلب و عروق از مهمترین علل مرگ و میر در ایران هستند و هزینه سالانه آنها بالغ بر دهها میلیوندلار میشود. در حال حاضر باتوجه به اینکه تغییرات در شیوه زندگی ممکن است تظاهرات بیماریهای قلب و عروق را کاهش دهد، این تحقیق به منظور تعیین عادات رفتاری بیماران ایسکمی بستری در بیمارستان شهید بهشتی کاشان انجام گرفت. مواد و روشها: این پژوهش نوعی مطالعه شاهد ـ موردی است. بیماران مبتلا به ایسکمی قلب بستری در بخش مراقبتهای ویژه به عنوان گروه مورد و بیماران غیرقلبی بستری در بخشهای داخلی و جراحی که از لحاظ سن و جنس مشابه گروه مورد بودند، به عنوان گروه شاهد انتخاب شدند. با پرسشنامهای حاوی متغیرهای سن، جنس، شغل، وضعیت تأهل، میزان تحصیلات، میزان مصرف نمک، چربی و روغن اضافی غذا، سابقه مصرف سیگار، نحوه فعالیت روزانه و مصرف قرصهای جلوگیری از بارداری اطلاعات بیماران جمع آوری شد و توسط آزمون آماری کای دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافتهها: در این مطالعه 400بیمار مورد بررسی قرار گرفتند که 200نفر از بیماران مبتلا به ایسکمی قلب و 200نفر دیگر بیماران غـیرایسکمی بودند. در بیماران مبتلا به ایسکمی قلب، 70نفر (35درصد) در گروه سنی 66سال به بالا و 7/60درصد (121نفر) مرد بوند. 87درصد متأهل، 62درصد بیسواد و بیشتر آنها (5/35درصد) خانهدار بودند. 39نفـر (5/19درصد) اغلب از مواد غذایی شور استفاده میکردند. 59درصد و 5/15درصد آنها به ترتیب از غذای معمولی و چرب استفاده میکردند. 57نفر (5/28درصد) از چربیهای حیوانی مصرف میکردند. 66درصد (132نفر) غالباً ازچای و قهوه استفاده میکردند. میزان فعالیت بدنی در محیط کاری در میان 119 نفر(59درصد) از بیماران ایسکمی قلب از نوع سبک و متوسط بود. 78درصد آنها فعالیت ورزشی نداشتند. 5/38درصد (77نفر) و 5/9درصد (19نفر) به ترتیب از غلات (نان و برنج) و شیرینیجات استفاده میکردند. 53نفر (5/26درصد) عادت به مصرف سیگار داشتند بهطوری که تقریباً 53درصد سابقه مصرف 20-10ساله و 30درصد سابقه مصرف بیش از 20سال داشتند. 23درصد (18نفر) عادت به مصرف قرص پیشگیری از بارداری داشتند و در 34درصد موارد سابقه مصرف قرص بیش از 5سال بود. نتیجهگیری: باتوجه به اینکه اکـثریت بیماران مـرد، متأهل و در محـدوده سنی 66سال به بالا بـودند و همچـنین 73درصد از خانمها نیز خانهدار بودند، لزوم توجه و آموزش بیشتر به این گروه از بیماران احساس میشود. بهخصوص آموزش در جهت کاهش مصرف نمک، کاهش مصرف غذاهای چرب به ویژه چربیهای حیوانی، انجام فعالیتهای متناسب با شدت بیماری و انجام فعالیتهای منظم ورزشی، ترک مصرف سیگار و رژیمهای غذایی متناسب با وضعیت جسمی و اقتصادی بیماران ضروری است. |