لطف اله خواجه پور ، سیده فاطمه موسی پور ، سید منصور سید نژاد
دانشگاه شهید چمران اهواز

سابقه و هدف: مطالعات پیشین نشان داده­اند که عصاره گیاه سنبل الطیب با مداخله در مکانیسم ­های سیستم گاباارژیک، اثرات آرام­ بخشی و ضد اضطرابی ایجاد می­ کنند. با توجه به اینکه سیستم نورآدرنرژیک مرکزی نقش مهمی در رفتارهای اضطرابی دارد، در این پژوهش دخالت این سیستم در اثر ضد اضطرابی عصاره آبی-الکلی ریشه گیاه سنبل الطیب در موش سوری نر بالغ مورد بررسی قرار گرفته است.

مواد و روش­ ها: در پژوهش حاضر از 63 سر موش سوری استفاده شده است که به­ صورت تصادفی به 7 گروه تقسیم شدند. رفتار اضطرابی موش­ ها با استفاده از دستگاه ماز به ­علاوه مرتفع با ثبت درصد مدت زمان سپری شده در بازوی باز و درصد تعداد ورودی به این بازو ارزیابی گردید. تمام داروها (سالین، عصاره سنبل الطیب و اپی­نفرین) 30 دقیقه قبل از آزمایش اضطراب به صورت درون صفاقی تزریق گردیدند.

نتایج: تزریق عصاره سنبل الطیب با افزایش درصد زمان سپری شده در بازوی باز و درصد ورود به این بازو رفتار اضطرابی را کاهش داد. تزریق اپی­نفرین پیش از عصاره سنبل الطیب، اثر ضد اضطرابی آن را کاهش داد، در حالی که همان مقادیر اپی­نفرین به تنهایی اثری بر اضطراب نداشت.

نتیجه­ گیری: بر اساس این تحقیق به­ نظر می­ رسد که مکانیسم ­های وابسته یه سیستم آدرنرژیک مرکزی ممکن است در اثر عصاره آبی-الکلی گیاه سنبل الطیب در کاهش رفتار اضطرابی دخالت داشته باشد.

واژه‌های کلیدی: آدرنرژیک، اضطراب، سنبل الطیب
دریافت: 1393/6/4 | ویرایش نهایی: 1393/6/22 | پذیرش: 1393/6/4 | انتشار: 1393/6/4

Khajehpour L, Moosapour S F, Seyyednejad S M. The involvement of adrenergic system in the anxiolytic effect of hydro-alcoholic extract of Valeriana officinalis in male mice . Feyz 2014; 18 (4) :361-368

خواجه پور لطف اله، موسی پور سیده فاطمه، سید نژاد سید منصور. دخالت سیستم آدرنرژیک در اثر ضد اضطرابی عصاره آبی-الکلی ریشه گیاه سنبل الطیب (Valeriana officinalis) در موش های سوری نر بالغ. مجله علوم پزشکی فيض. 1393; 18 (4) :361-368