حسین مهراد ، منیژه مختاری دیزجی ، حسین قناعتی
دانشگاه تربیت مدرس ، mokhtarm@modares.ac.ir

سابقه و هدف: در این مطالعه برای اولین بار اثر تابش­دهی امواج فراصوتی ترکیبی دو فرکانسه کم شدت MHz 1 و kHz 150 بر پلاک فیبرولیپیدی ریزرگ ­ دار در کاروتید مشترک مدل خرگوش بررسی شده است.

مواد و روش ­ها: در این مطالعه تجربی کاروتید مشترک 17 راس خرگوش تحت آسیب برون رگی با نیتروژن مایع قرار گرفته و سپس همه خرگوش­ها به­مدت 8 هفته، غذای پر کلسترول (5/1 درصد) مصرف کردند. پس از 8 هفته خرگوش­ ها به ­­طور تصادفی به سه گروه A: تغذیه پرکلسترول (7=n) و بررسی در هفته هشتم، B: کنترل و قطع کلسترول (5=n) و بررسی در هفته دوازدهم و C: تابش­دهی امواج فراصوتی ترکیبی دو فرکانسه کم شدت و قطع کلسترول (5=n) و بررسی در هفته دوازدهم تقسیم شدند. جریان حجمی و سرعت متوسط خون با تصویربرداری فراصوتی داپلر رنگی و میانگین ضخامت دیواره و درصد تنگی سطح مقطع لومن با دو روش تصویر برداری فراصوتی B-mode و بافت شناسی در محل تنگی شریان کاروتید بررسی شدند.

نتایج: تحلیل آماری داده ­ها نشان­ دهنده کاهش معنی­دار فشار پیک سیستولیک، فشار متوسط و سرعت متوسط خون، میانگین ضخامت دیواره و درصد تنگی سطح مقطع لومن شریان و هم­ چنین افزایش معنی­دار فشار پیک دیاستولیک و جریان حجمی خون در خرگوش­های گروه C نسبت به دو گروه A و B بود (05/0>P).

نتیجه­ گیری: فروریزش تشدید شده حفره­ های صوتی ناشی از تابش ­دهی امواج فراصوتی ترکیبی دو فرکانسه کم شدت موجب لیپولیز، ترومبولیز و تخریب محتوای فیبرولیپیدی و ریزرگ­ ها در پلاک شده و در نتیجه باعث گشاد شدن موثر سطح مقطع لومن در ناحیه تنگی می­ شود.

واژه‌های کلیدی: داپلر اولتراسونوگرافی، آترواسکلروز کاروتید، امواج فراصوتی دوفرکانسه کم شدت، حفره سازی صوتی، بافت شناسی
دریافت: 1393/6/1 | ویرایش نهایی: 1393/6/22 | پذیرش: 1393/6/1 | انتشار: 1393/6/1

Mehrad H, Mokhtari-Dizaji M, Ghanaati H. Non-invasive treatment of advanced atherosclerotic stenosis in the rabbit carotid artery using low-level combined dual- frequency ultrasonication. Feyz 2014; 18 (4) :292-307

مهراد حسین، مختاری دیزجی منیژه، قناعتی حسین. درمان غیر تهاجمی تنگی آترواسکلروتیک پیشرفته در شریان کاروتید خرگوش با استفاده از تابش دهی امواج فراصوتی ترکیبی دو فرکانسه کم شدت. مجله علوم پزشکی فيض. 1393; 18 (4) :292-307