سرگل امین نژاد ، روحا کسری کرمانشاهی
دانشگاه الزهرا (س) ، rkasra@yahoo.com

سابقه و هدف: سودوموناس آئروژینوزا یک بیماری­زای فرصت طلب و مهم با توانایی تولید بیوفیلم است. بیوفیلم سودوموناس آئروژینوزا به­طور ذاتی در مقابل عوامل ضد میکروبی مقاوم است و در شرایط مختلف مشکلات زیادی در خدمات بهداشتی ایجاد می­کند. لاکتو­باسیلوس­ها مواد مهاری را در بخش شناور فاقد سلول (cell - free supernatant ) CFS ترشح می­کنند که از عفونت­های ایجاد شده توسط ارگانیسم­های بیماری­زا جلوگیری می­کند. هدف از این مطالعه ارزیابی اثر بازدارندگی CFS لاکتو باسیلوس کازئی 1608: PTCC بر روی تشکیل بیوفیلم در سودوموناس آئروژینوزا 1430 : PTCC می­باشد.

مواد و روش­ها: در این مطالعه تجربی بخش شناور فاقد سلول لاکتوباسیلوس با سانتریفیوژ جداسازی شد. خاصیت ضد میکروبی CFS لاکتوباسیلوس ابتدا با روش چاهک پلیت بررسی گردید. حداقل غلظت مهار کننده ( MIC ) و حداقل غلظت کشنده ( MBC ) آنها با روش میکرودایلوشن و طبق استاندارد CLSI ارزیابی شد. در نهایت توانایی تولید بیوفیلم سودوموناس آئروژینوزا در حضور CFS لاکتوباسیلوس کازئی به­صورت درصد با استفاده از روش میکروتیتر پلیت اصلاح شده تعیین گردید.

نتایج: CFS لاکتوباسیلوس کازئی اثرات موثری روی باکتری مورد آزمایش دارد که MIC و MBC آن µl ⁄ml 5/62 می­باشد. علاوه بر این، در حضور CFS لاکتوباسیلوس تولید بیوفیلم در غلظت­های MIC به­میزان 6/2±87 درصد مهار ­شده و در غلظت­های Sub-MIC نیز به­صورت قابل ملاحظه­ای مهار شد.

نتیجه گیری: با توجه به یافته ­ های این پژوهش، CFS لاکتوباسیلوس کازئی اثر کشندگی چشم­گیری روی بیوفیلم باکتریایی سودوموناس آئروژینوزا دارد. بنابراین، به­نظر می­رسد که این ماده طبیعی می­تواند عامل امید بخشی در درمان عفونت­های سودوموناسی باشد.

واژه‌های کلیدی: سودوموناس آئروژینوزا، لاکتو باسیلوس کازئی، MIC، MBC، بیوفیلم
متن کامل [PDF 321 kb]   (1919 دریافت)
دریافت: 1392/11/21 | ویرایش نهایی: 1392/12/3 | پذیرش: 1392/11/21 | انتشار: 1392/11/21

Aminnezhad S, Kasra-Kermanshahi R. Antibiofilm activity of cell-free supernatant from Lactobacillus casei in Pseudomonas aeruginosa. Feyz 2014; 18 (1) :30-37