آناهیتا ابراهیمیان ، وحید حمایت خواه جهرمی ، محسن فروزانفر
دانشگاه آزاد اسلامی، واحد جهرم ، Dr.hemayatkhah@yahoo.com

سابقه و هدف: فلوکستین دارویی است که در درمان افسردگی مصرف جهانی دارد. تاکنون گزارشی مبنی بر اثر فلوکستین بر محور هورمونی هیپوفیز-گناد در موش­های صحرایی ماده منتشر نشده است. به­علاوه، نتایج حاصل از مطالعات مختلف نشان می­دهند که داروهای ضد افسردگی با هورمون­های جنسی در هر دو جنس تداخل اثر داشته و میزان مصرف این داروها در زنان بیشتر از مردان است. تحقیق حاضر به­منظور ارزیابی تاثیر فلوکستین بر هورمون­های جنسی در موش­های صحرایی ماده انجام شد.

مواد و روش­ها: در این مطالعه تجربی 40 سر موش صحرایی ماده از نژاد ویستار با وزن 200-180 گرم و سن 120-100 روزه انتخاب شده و به گروه­های کنترل، شاهد، وتجربی (فلوکستین با دوزهای 5 و 10 و 20 میلی­گرم بر کیلوگرم وزن بدن) تقسیم شدند. فلوکستین به­مدت 4 هفته به ­ روش درون صفاقی تزریق شد. گروه کنترل هیچ دارویی دریافت نکرد و به گروه شاهد بر اساس وزن بدن 2/0-18/0 میلی لیتر آب مقطر تزریق شد. بعد از خون­گیری، نمونه­ها جهت بررسی میزان هورمون­های FSH ، LH ، استروژن و پروژسترون استفاده شد.

نتایج: این دارو با دوزهای mg/kg 20 و 10 به­روش درون صفاقی باعث کاهش استروژن و FSH و هم­چنین با دوز mg/kg 20 باعث کاهش پروژسترون گردید. دریافت دوزهای مختلف فلوکستین هورمون LH را تغییر نداد.

نتیجه­گیری: فلوکستین باعث کاهش معنی­دار غلظت استروژن، پروژسترون، FSH و ایجاد اختلال فیزیولوژی تولید مثل در موش­های صحرایی ماده می­گردد.

واژه‌های کلیدی: فلوکستین، موش صحرایی، استروژن، پروژسترون، LH، FSH
دریافت: 1392/9/7 | ویرایش نهایی: 1392/9/21 | پذیرش: 1392/9/7 | انتشار: 1392/9/7

Ebrahimian A, Hemayatkhah-Jahromi V, Forouzanfar M. Effect of fluoxetine on hormonal axis of pituitary-gonad in adult female rats. Feyz 2014; 17 (6) :517-521

ابراهیمیان آناهیتا، حمایت خواه جهرمی وحید، فروزانفر محسن. بررسی اثر داروی فلوکستین بر محور هورمونی هیپوفیز- گناد در موش های صحرایی ماده بالغ. مجله علوم پزشکی فيض. 1392; 17 (6) :517-521