یونس سلیمانی اصل ، محمد زیبایی ، فرزانه فیروزه
دانشگاه علوم پزشکی کاشان ، ffiroozeh@ut.ac.ir

سابقه و هدف: مقاومت به آنتی بوتیک­ های کینولونی معمولا متعاقب ایجاد جهش در ژن­ های gyrA و par C رخ می­دهد. مقاومت وابسته به پلاسمید نسبت به کینولون­ ها به ­طور روزافزون در خانواده انتروباکتریاسه در جهان تعیین هویت می­ گردد. هدف از انجام مطالعه حاضر تعیین شیوع ژن qnr A در جدایه­ های اشریشیا کلی مقاوم به کینولون جدا شده از عفونت ادراری در شهرستان خرم آباد در سال 1391 بوده است.

مواد و روش­ ها: در این مطالعه مقطعی 140 جدایه اشریشیا کلی از نمونه ادرار جمع­ آوری شدند. جدایه­ ها جهت تعیین مقاومت به آنتی ­بیوتیک ­های نالیدیکسیک اسید و سیپروفلوکساسین به ­روش دیسک دیفیوژن مطابق با دستورالعمل استاندارد CLSI مورد غربال­گری قرار گرفتند. هم ­چنین، واکنش PCR جهت بررسی حضور ژن qnrA در جدایه­های مقاوم به کینولون مورد استفاده قرار گرفت.

نتایج: از 140 جدایه اشریشیا کلی، 116 جدایه (8/82 درصد) و 63 جدایه (43 درصد) به­ ترتیب نسبت به آنتی ­بیوتیک­ های نالیدیکسیک اسید و سیپروفلوکساسین مقاومت نشان دادند. نتایج نشان داد که 14 جدایه (1/12 درصد) از جدایه­ های مقاوم به نالیدیکسیک اسید و 9 جدایه (3/14 درصد) از جدایه ­های مقاوم به سیپروفلوکساسین دارای ژن qnrA بودند.

نتیجه­ گیری: نتایج حاصل از این تحقیق نشان می ­دهد که فراوانی ژن qnrA در میان جدایه ­های اشریشیا کلی مقاوم به کینولون در منطقه خرم آباد از میزان نسبتا بالایی برخوردار می­ باشد. لذا، لزوم بررسی­ های بیشتر با بهره ­گیری از تکنیک­ های دقیق مولکولی و اقدامات جدی پیشگیرانه را می ­طلبد.

واژه‌های کلیدی: اشریشیاکلی، مقاومت وابسته به پلاسمید به کینولون ها، ژن qnrA، سیپروفلوکساسین، عفونت مجاری ادراری
دریافت: 1392/7/7 | ویرایش نهایی: 1396/4/7 | پذیرش: 1392/7/27 | انتشار: 1392/7/27

Soleimani-Asl Y, Zibaei M, Firoozeh F. Detection of qnrA gene among quinolone-resistant Escherichia coli isolated from urinary tract infections in Khorram Abad during 2011-2012. Feyz 2013; 17 (5) :488-494
URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-2043-fa.html