تأثیر مشاوره قبل از ازدواج بر دانش دختران
بتول معتمدی ، ژیلا سلطان احمدی ، یدا. . نیکیان

سابقه و هدف: والدین همواره آرزومند داشتن کودکان سالم هستند. وجود کودکی بیمار با اختلالات مادرزادی و ژنتیکی مشکلات عدیده‌ای را به دنبال دارد. یکی از مهم‌ترین وظایف مراکز بهداشتی برگزاری کلاس‌های مشاوره قبل از ازدواج می‌باشد. این پژوهش به منظور تعیین تأثیر مشاوره قبل از ازدواج بر دانش دختران مراجعه‌کننده به مراکز مشاوره قبل از ازدواج در شهر کرمان انجام شد.

مواد و روش‌ها: این بررسی به روش نیمه‌تجربی در دو مرحله قبل از مشاوره و 2 تا 8 هفته بعد از مشاوره بر روی 116 دختری که به طور تصادفی انتخاب شدند، انجام گردید. ابزار گردآوری داده‌ها پرسش‌نامه پژوهشگر ساخت بود که پس از تعیین روایی و پایایی آن مورد استفاده قرار گرفت و شامل دو بخش خصوصیات فردی شاخص‌های آگاهی سنجی بود. شاخص‌های آگاهی‌سنجی در چهار بخش پیشگیری از معلولیت‌ها،‌ مراقبت‌های دوران بارداری، کنترل مـوالید و تغذیه با شیر مادر بود که هر بخش دارای 6 شاخص با حداکثر و حداقل نمـره 6 و 0 بود. تأثیر مشاوره بر دانش نمونه‌ها با آماره Paired t-test مورد قضاوت آماری قرار گرفت.

یافته‌ها: میانگین ± انحراف معیار سن افراد مورد مطالعه 2/4 ± 1/22 سال بود. نمره آگاهی آنها به ترتیب قبل و بعد از مشاوره در مورد پیشگیری از معلولیت‌ها 1/ 0 ± 9/3 و 1 ± 6/4، مراقبت‌های دوران بارداری 2/1 ± 3/4 و 1/1 ± 6/4، کنترل موالید 7/1 ± 4/2 و 6/1 ± 9/3 و تغذیه با شیر مادر 7/1 ± 7/3 و 6/1 ± 4/4 بود. بین میانگین نمره آگاهی آنها در قبل و بعد از مشاوره تفاوت معنی‌دار آماری وجود داشت (0/0 P< ).

نتیجه‌گیری و توصیه‌ها:‌ به طور کلی مشاوره قبل از ازدواج بر دانش دختران تأثیر دارد اما در موارد مراقبت‌های دوران بارداری و کنترل موالید نقاط ضعفی وجود دارد که باید مورد توجه قرار گیرد.

واژه‌های کلیدی: مشاوره قبل از ازدواج، دانش دختران، کرمان
دریافت: 1387/8/13 | ویرایش نهایی: 1387/8/13 | انتشار: 1383/1/27

Motamedi B, Soltan Ahmadi Z, Nikian Y. Effect of premarraige counseling on girls’ knowledge. Feyz 2004; 8 (1) :101-107

معتمدی بتول، سلطان احمدی ژیلا، نیکیان یدا.... تأثیر مشاوره قبل از ازدواج بر دانش دختران. مجله علوم پزشکی فيض. 1383; 8 (1) :101-107