محمدرضا نصیرزاده ، وهاب باباپور ، ناصر احمدی اصل ، لیلا روشنگر ، حسین ناظمیه
دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز ، mr.nasirzadeh@iaut.ac.ir

سابقه و هدف: حذف هورمون استروژن در دوران یائسگی باعث کاهش کیفیت زندگی و بروز اختلالات متعدد نورولوژیک از جمله اختلال در حافظه می گردد. هنوز نسبت خطر به فایده استفاده از هورمون درمانی برای جلوگیری از عوارض دوران یائسگی قابل بحث است. برخی مطالعات اثرات فیتواستروژن‌های سویا از جمله جنیستئین را بر روی فعالیت‌های ذهنی بررسی کرده‌اند. اما اثرات عصاره تام سویا بر روی آپوپتوزیس در هیپوکامپ بررسی نشده است.

مواد و روش ها: در این مطالعه حیوانات در 3 گروه 10 تایی شم (ایجاد برش جراحی در تهیگاه و بستن آن)، اواریکتومی شده (برداشت تخمدان‌های هر دو طرف) و درمان (اواریکتومی+ دریافت عصاره سویا) به طور تصادفی گروه‌بندی شدند. حیوانات گروه درمان، عصاره سویا را روزانه به میزان mg/kg 60 به صورت محلول در آب و از طریق گاواژ دریافت نمودند. در پایان 6 هفته از نمونه‌های مغزی هر 3 گروه مقاطع بافتی تهیه گردیده و با کیت تشخیصی تانل جهت ارزیابی آپوپتوزیس با میکروسکوپ نوری مورد بررسی قرار گرفتند.

نتایج: تجویز خوراکی عصاره سویا در گروه درمان، تعداد سلول‌های آپوپتوتیک عصبی و غیر عصبی (گلیال) را به طور معنی‌داری کاهش داد (05/0

نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان داد که تجویز عصاره سویا به روش خوراکی قادر است تعداد سلول‌های آپوپتوتیک عصبی و غیر عصبی را در موش‌های صحرایی اواریکتومی شده کاهش داده و اثرات محافظت عصبی را اعمال نماید.

واژه‌های کلیدی: عصاره سویا، اواریکتومی، آپوپتوزیس، موش صحرایی، سلول های هیپوکامپ
متن کامل [PDF 291 kb]   (2091 دریافت)
دریافت: 1391/9/28 | ویرایش نهایی: 1391/10/18 | انتشار: 1391/10/26

Nasirzadeh M R, Babapour V, Ahmadi-Asl N, Roshangar L, Nazemeih H. Effects of methanol extract of soy on the apoptosis of hippocampal cells in ovariectomized rats. Feyz 2013; 16 (6) :501-506