:: دوره 16، شماره 2 - ( دو ماه نامه 1391 ) ::
تعیین عوامل موثر بر انتخاب نوع زایمان توسط زنان باردار در شهرستان کاشان
اعظم باقری ، نگین مسعودی علوی ، فاطمه عباس زاده
دانشگاه علوم‌ پزشکی کاشان ، abbaszadeh_f@kaums.ac.ir

سابقه و هدف: باتوجه به افزایش سزارین و برای شناسایی پدیده هایی که در این زمینه تاثیر دارند، این پژوهش با هدف بررسی دیدگاه های پزشکان متخصص و دستیاران زنان در کاشان در خصوص نوع زایمان و دلایل آمار بالای سزارین انجام شده است.

مواد و روش ها: در این تحقیق تحلیل محتوی، اطلاعات به صورت مصاحبه نیمه ساختاری جمع آوری گردید. در نهایت، 11 نفر پزشک و دستیار زنان در مطالعه شرکت کردند. انتخاب شرکت کننده برای متخصصین به روش مبتنی بر هدف بود. دو نفر اول از داوطلبین در دسترس و نفرات بعدی با رعایت تنوع از نظر دیدگاه و سابقه کاری و به پیشنهاد شرکت کنندگان انتخاب می شدند. تجزیه و تحلیل داده ها در این مطالعه، به روش شیواکومجرن صورت گرفت. پس از بازخوانی متن داده ها، جملات و مفاهیم کلیدی موجود در آن استخراج و طبقه بندی نهایی انجام شد.

نتایج: یافته های مطالعه نشان داد ترس از درد زایمان عامل مهمی در ترغیب بیمار و همراهان وی در انتخاب سزارین است. داشتن تجربه خوب از زایمان قبلی از عوامل موثر در انتخاب زایمان طبیعی ذکر شد. فاکتورهای موثر بر انتخاب نوع زایمان در چهار طبقه شامل عوامل مربوط به بیمار، شرایط زایمان، فرهنگ جامعه و پیامدهای سزارین و زایمان طبیعی قرار گرفته که برخی از آنها تسهیل کننده سزارین و برخی تسهیل کننده زایمان طبیعی بودند.

نتیجه‌گیری: براساس نتایج حاصل از این مطالعه بایستی توجه به عوامل مختلف موثر بر انتخاب نوع زایمان مورد تاکید قرار گیرند. توجه به ترس بیمار از درد زایمان و خوشایند سازی تجربه زایمان و فرهنگ سازی اهمیت ویژه ای دارند.

واژه‌های کلیدی: سزارین، زایمان طبیعی، تحقیق کیفی
دریافت: 1390/12/10 | ویرایش نهایی: 1391/1/7 | انتشار: 1391/2/26

Bagheri A, Masoodi- Alavi N, Abbaszade F. Effective factors for choosing the delivery method among the pregnant women in Kashan . Feyz 2012; 16 (2) :146-153

باقری اعظم، مسعودی علوی نگین، عباس زاده فاطمه. تعیین عوامل موثر بر انتخاب نوع زایمان توسط زنان باردار در شهرستان کاشان. مجله علوم پزشکی فيض. 1391; 16 (2) :146-153