اعظم صفری ، مصطفی اکبرزاده خیاوی ، محمد رعایایی اردکانی ، حسین معتمدی
دانشگاه علوم پزشکی کاشان ، azamsafary@yahoo.com

سابقه و هدف: بیوسورفکتانت ها، مولکول های دوگانه دوست منحصربه فردی هستند که کاربرد وسیعی در حذف آلودگی های آلی و فلزی محیط زیست دارند. هدف از این مطالعه جداسازی میکروارگانیسم های تولیدکننده بیوسورفکتانت و تعیین خواص موثر بر سطح متابولیت های تولید شده توسط آنها می باشد.

مواد و روش ها: این مطالعه بر روی 3 منطقه ساحلی دریای خزر در بابلسر طی سال 1386 انجام شد. در غربال گری اولیه، اثبات تولید بیوسورفکتانت، به صورت کیفی، با مشاهده چشمی ایجاد امولسیون نفت در محیط کشت و تولید همولیز در محیط کشت آگار خون دار بود. در غربال‌گری ثانویه، کاهش کشش سطحی به عنوان معیار تولید بیوسورفکتانت، با استفاده از دستگاه اندازه گیری کشش سطحی به صورت کمی تعیین شد. توانایی مصرف انواع آلاینده های هیدروکربنی محیط توسط سویه جدا شده با اندازه گیری کشش سطحی، به عنوان معیار تولید بیوسورفکتانت بررسی گردید.

نتایج: از 10 سویه باکتریایی جدا شده یک سویه قادر به تولید بیوسورفکتانت در مقیاس بالا بود. باکتری غربال شده تحت عنوان CPA1 (Caspian Petroleum A1) نام گذاری گردید. بر اساس آزمون های بیوشیمیایی این سویه در دسته کوکسی های گرم منفی هوازی، خانواده نایسریاسه و جنس اسنیتوباکتر طبقه بندی گردید. از میان ترکیبات هیدروکربنی مورد بررسی، گازوئیل و نفت خام به عنوان منبع کربن و انرژی توسط این سویه مورد استفاده قرار گرفته و باعث کاهش کشش سطحی محیط کشت به ترتیب از 71 به 39 و 42 میلی نیوتن/متر شد.

نتیجه گیری: در این مطالعه سویه CPA1 به عنوان باکتری تولیدکننده بیوسورفکتانت با قابلیت تجزیه گازوئیل، نفت خام، نفتالن و آنتراسن به عنوان عمده ترین ترکیبات هیدروکربنی آلوده کننده محیط، جداسازی و شناسایی شد.

واژه‌های کلیدی: جداسازی، بیوسورفکتانت، دریای خزر، کشش سطحی
دریافت: 1390/8/23 | ویرایش نهایی: 1390/9/1 | انتشار: 1390/9/24

Safari A, Akbarzadeh-Khayavi M, Roayaei-Ardakani M, Motamedi H. Isolation of biosurfactant-producing bacteria from the Caspian Sea and determination of their biosurfactant activity. Feyz 2011; 15 (4) :331-337

صفری اعظم، اکبرزاده خیاوی مصطفی، رعایایی اردکانی محمد، معتمدی حسین. جداسازی باکتری های تولیدکننده بیوسورفکتانت از اکوسیستم دریای خزر و تعیین فعالیت بیوسورفکتانتی آنها. مجله علوم پزشکی فيض. 1390; 15 (4) :331-337