افسانه تقریری ، آذر دانش

سابقه و هدف: با توجه به وجود گزار ش های مختلف مبنی بر ارتباط واژینو ز باکتریال با زایمان زودرس ، شیوع متفاوت این بیماری در خان م ها ی باردار کشورهای مختلف دنیا در مقایسه با مناطق ایران و عدم اطلاع از وضعیت اپیدمیولوژیک آن در شهرکرد ، این تحقیق روی خانم ها ی باردار مراجعه کننده به مراکز درمانی شهرکرد در سال 1383 انجام گرفت.

مواد و رو ش ها: این تحقیق به روش توصیفی روی 210 خانم باردار صورت گرفت. پس از جمع آ وری اطلاعات از طریق مصاحبه و تکمیل پرسشنامه ، مشاهد ه بالینی ، آزمایش تعیین PH ، لام مستقیم و تست ویف انجام شد و در نهایت نتایج با استفاده از آمارهای توصیفی ارائه گردید . متغیرها شامل میزان تحصیلات، شغل ، شغل همسر ، علا ی م بالینی ، رنگ ، بو و فرم ترشحات واژینال و یافتههای لام مستقیم و تست ویف بودند.

یافته ها : میزان فراوانی واژینو ز باکتریال در 210 خانم باردار مورد بررسی 6/28 درصد (60 نفر) بود . از بین خانمهای باردار آلوده ، در 53 نفر (4/88%) ترشحات بدبو ، 33 نفر (55%) ت رشحات زرد خاکستری ، 48 نفر (80%) ترشحات آبکی ، 25 نفر (6/41%) مقاربت دردناک و 11 نفر (3/18%) سوزش واژن وجود داشت. در تمام این 60 نفر ، تست لام مستقیم از نظر واژینوز مثبت بود . 29 نفر (3/48%) از خانمهای باردار آ لوده، تست ویف یا KOH مثبت داشتند یعنی طبق آزمونهای آماری تست ویف و لام مستقیم در تشخیص بیماری ارزش یکسان نداشته و نتیجه لام مستقیم با تست ویف ارتباط آماری معنی د اری داشت. بین آلودگی به واژینو ز باکتریال با ترشحات بدبو ، مقاربت دردناک ، سوزش واژن و ترشحات زرد و خاکستری رنگ ارتباط معنی د اری وجود داشت . شغل، میزان تحصیلات بیماران و شغل همسران با آلودگی ارتباط معنی د اری نداشت.

نتیجه گیری: آلودگی به واژینو ز باکتریال در این منطقه از ایران (شهرکرد) درحد بالایی قرار دا رد. با توجه به ارتباط مطرح شده بین این بیماری و زایمان زودرس و عوارض و عواقب اجتماعی و فردی نوزادان نارس ، پیشنهاد می گردد جهت کنترل و پیشگیری از بیماری و عوارض آن در بارداری ، آموزشهای لازم و توجه به رعایت مسائل بهداشتی صورت گیرد و تمامی خانم ها ی باردار منطقه از نظر این بیماری غربالگری شو ند ، در ضمن انجام مطالعات ت حلیلی و تکمیلی برای تعیین ارتباط واژینو ز باکتریال با زایمان زودرس توصیه می شود.

واژه‌های کلیدی: وضعیت اپیدمیولوژیک، واژینوز باکتریال، زن باردار، شهرکرد
دریافت: 1387/8/8 | انتشار: 1384/10/25

Taghriri A, Danesh A. Bacterial vaginosis in patients referring to medical centers in shahrekord, 2004-2005. Feyz 2006; 9 (4) :31-35

تقریری افسانه، دانش آذر. بررسی وضعیت اپیدمیولوژیک واژینوز باکتریال در خانمهای باردار مراجعه کننده به مراکز درمانی شهرکرد در سال 1383 . مجله علوم پزشکی فيض. 1384; 9 (4) :31-35