طاهره خامه چیان ، طاهره مازوچی ، غلامرضا والی
، khamehchian_t@kaums.ac.ir

سابقه و هدف: با توجه به شیوع ضایعه های معده و عوارض شناخته شده آن و نقش هلیکوباکترپیلوری در بروز این ضایعه ها و گزارش های متفاوتی از نقش این میکروارگانیسم ها در بروز ضایعه های فوق و به منظور تعیین وجود هلیکوباکترپیلوری در انواع ضایعه های معده، این تحقیق بر روی نمونه های بیوپسی معده ارسالی به آزمایشگاه پاتولوژی دانشگاه علوم پزشکی کاشان طی سال های 76-1375 انجام گرفت.

مواد و روش ها: پژوهش حاضر با روش توصیفی (Descriptive) بر روی 200 نمونه معده صورت پذیرفت. ابتدا جهت تعیین نوع ضایعه، نمونه ها بعد از پاساژ بافت و تهیه لام، به روش رنگ آمیزی هماتوکسیلین-ائوزین رنگ شدند و بدین ترتیب ضایعه ها در سه گروه کلی گاستریت، اولسر و نئوپلاسم طبقه بندی گردیدند سپس وجود هلیکوباکترپیلوری با رنگ آمیزی گیمسا بررسی شد. در نهایت، شیوع هلیکوباکترپیلوری در نمونه ها و فاصله اطمینان آن در جامعه برآورد گردید.

یافته ها: 62.5% نمونه های مورد مطالعه مبتلا به گاستریت، 19.5% مبتلا به اولسر و 18% مبتلا به نئوپلاسم بودند. در 76.5% از بیماران هلیکوباکترپیلوری دیده شد. افراد مبتلا به گاستریت، بالاترین میزان ابتلا به هلیکوباکترپیلوری را با 78.4% و نئوپلاسمی ها کمترین میزان ابتلا به آن را با 69.5% نشان دادند.

نتیجه گیری: با توجه به میزان بالای ابتلا به هلیکوباکترپیلوری در ضایعه های معده، توصیه می گردد نمونه های بیوپسی ضایعه های معده از لحاظ ابتلا به این میکروارگانیسم بررسی شوند. همچنین در یک پژوهش تاثیر درمان هلیکوباکترپیلوری بر ضایعه های فوق تعیین گردد

واژه‌های کلیدی: گاستریت، اولسر، نئوپلاسم، هلیکوباکترپیلوری
دریافت: 1387/8/30 | انتشار: 1377/10/25

Khamechian T, Mazouchi T, Vali G R. Prevalence of Helicobacter Pylori infection from gastric biopsy samples sent to the pathology laboratory of Kashan Medical University, 1996-97 . Feyz 1999; 2 (4) :57-62