سابقه و هدف: دیابت، یک اختلال متابولیکی است که به وسیله هیپرگلیسمی که از نقص در ترشح انسولین، عملکرد آن یا هر دو ناشی می شود شناسایی می شود. دیابت میتواند منجر به بیماریهایی از قبیل بیماریهای عصبی مرکزی و محیطی شود. هدف این تحقیق بررسی تاثیر 8 هفته تمرین هوازی به همراه مکمل کلرلا بر آنتیاکسیدانهای مغز موشهای صحرایی نر دیابتی است.
مواد و روش ها: تعداد 50 سر موش صحرایی نر در قالب تصادفی در گروههای تمرین هوازی (AT)، مکمل کلرلا، تمرین+ مکمل کلرلا، کنترل دیابتی و کنترل غیر دیابتی جایگزین شدند. تمرین به مدت 8 هفته روی نوارگردان الکترونیکی هوشمند انجام شد. گروه های کلرلا روزانه به اندازه %5 وزن بدن محلول پودر کلرلا تا پایان 8 هفته مصرف کردند. تمام گروهها 48 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرین و مکمل کلرلا، پس از بیهوشی جراحی شدند و پس از استخراج بافت مغز، میزان آنزیمهای کاتالاز، سوپراکسیددیسموتاز و سطح گلوکز و وزن بدن موشها اندازه گیری شد.
نتایج: بعد از دوره مداخله فعالیت آنزیمهای سوپراکسید دسمیوتاز و کاتالاز مغزی در همه گروههای دیابتی، به طور معنیداری بیشتر از موشهای سالم غیردیابتی بود و هر سه نوع مداخله باعث کمترشدن مقدار افزایش فعالیت آنزیمهای سوپراکسید دسمیوتاز و کاتالاز مغزی ناشی از دیابت شده بودند، ولی اثر تجمعی بهتر از تمرین و مکمل به تنهایی بود(05/0>P). کلرلا هم توانسته بود مشابه با گروههای توام و تمرین، مقدار گلوکز خون را کاهش دهد. ولی تاثیر تمرین بیشتر از کلرلا بود. همچنین هر سه نوع مداخله باعث کمترشدن مقدار افزایش وزن ناشی از دیابت شده بود.
نتیجه گیری: مصرف کلرلا و تمرین بدنی در مغز موشهای دیابتی بر خلاف انتظار معمول با افزایش فعالیت آنزیمهای سوپراکسید دسمیوتاز و کاتالاز همراه است که به نظر میرسد به علت تلاش مغز برای رفع شرایط استرس اکسایشی در مغز بروز میکند.