حامد میرزایی ، رضوان منیری ، احمد پیروزمند ، مهدی ولی پور ، مریم رضایی ، مریم یاسینی ، سید غلامعباس موسوی
دانشگاه علوم پزشکی کاشان ، moniri@kaums.ac.ir

سابقه و هدف: استرپتوکوک پنومونیه به­عنوان یکی از مهم­ترین عوامل ایجاد­ کننده عفونت­های شدید مانند سپسیس، پنومونی و مننژیت شناخته شده است. کلونیزاسیون در ناحیه نازوفارنکس به­عنوان مرحله آغازین تمام عفونت­های ایجاد شده توسط استرپتوکوک پنومونیه شناخته می­شود. این مطالعه به­منظور تعیین فراوانی استرپتوکوک پنومونیه در نازوفارنکس دانش آموزان سطح شهر کاشان و عوامل خطر آن انجام پذیرفت.

مواد و روش­ها: این مطالعه به­صورت مقطعی بر روی 1289 نفر از دانش­آموزان کاشان از آبان 1390 تا آذر 1391 انجام پذیرفت. اطلاعات مربوط به­ویژگی بالینی و خصوصیات دموگرافیک توسط والدین دانش آموزان جمع­آوری شد. نمونه­ها بر روی محیط انتخابی کشت داده شدند و با استفاده از رنگ ­ آمیزی گرم، بررسی همولیز آلفا، تست کاتالاز، حساسیت به اپتوچین و حلالیت در صفرا به­عنوان پنوموکوک شناخته شدند.

نتایج: 181 نفر از دانش­آموزان (14 درصد) حامل استرپتوکوک پنومونیه در ناحیه نازوفارنکس بودند . ارتباط معنی­داری بین سن، جنس، بیماری­های تنفسی قبلی، آسم، آب­ریزش بینی و بستری شدن قبلی در بیمارستان با افزایش حاملین استرپتوکوک پنومونیه مشاهده گردید.

نتیجه­گیری: با توجه به شیوع بالا و ارتباط افزایش کلونیزاسیون با سن، جنس، بیماری تنفسی قبلی، آسم، آب­ریزش بینی و سابقه بستری شدن در بیمارستان انجام امور پیشگیری کننده از بروز کلونیزاسیون مانند واکسیناسیون در دانش آموزان ضروری به­نظر می­رسد.

واژه‌های کلیدی: استرپتوکوکوس پنومونیه، حاملین نازوفارنکس، دانش آموزان
متن کامل [PDF 209 kb]   (1993 دریافت)
دریافت: 1392/9/12 | ویرایش نهایی: 1392/9/21 | پذیرش: 1392/9/12 | انتشار: 1392/9/12

Mirzaee H, Moniri R, Piroozmand A, Valipour M, Rezaei M, Yasini M et al . Evaluating the prevalence of pneumococcal nasopharyngeal carriers and the related risk factors among students in Kashan. Feyz 2014; 17 (6) :597-601