فروزان محمدی ، حسین نیک زاد ، محسن تقی زاده ، سید علیرضا مروجی
دانشگاه علوم پزشکی کاشان ، nikzad_h@kaums.ac.ir

سابقه و هدف: این مطالعه با هدف بررسی تاثیر مصرف رژیم غذایی حاوی عصاره ی تخم کدو بر ساختار بیضه و پارامترهای بیوشیمیایی سرم خون موش های صحرایی بالغ تیمار شده با سیکلوفسفامید اجرا گردید.

مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی 40 سر موش بالغ نژاد ویستار با وزن 300-250 گرم به 4 گروه 10 تایی تقسیم شدند. گروه اول (دارونما): موش های سالم دریافت کننده 1 میلی لیتر نرمالین سالین. گروه دوم: سیکلوفسفامید با یک دوز 100 میلی گرم بر کیلوگرم بر وزن بدن، و گروه‌های سوم و چهارم: دوزهای 300 و 600 میلی گرم بر کیلوگرم در روز، عصاره تخم کدو را به صورت خوراکی و آغشته با غذا به مدت 6 هفته بعد از تزریق داروی سیکلوفسفامید با همان دوز به صورت تزریق داخل صفاقی دریافت کردند. ساختارهای بافت شناسی و مورفولوژیک بیضه ها و هم چنین فاکتورهایی مانند MDA،ROS ، سطح آنتی اکسیدان و تستوسترون در سرم خون موش ها مورد ارزیابی قرار گرفتند.

نتایج: تعداد سلول های جرم و ضخامت اپی تلیوم در لوله های منی ساز در گروه تیمار شده با سیکلوفسفامید در مقایسه با گروه کنترل کاهش معنی داری (001/0>P) نشان دادند. این متغیرها در گروه دریافت کننده عصاره تخم کدو در مقایسه با گروه تیمار شده با سیکلوفسفامید به طور معنی داری افزایش یافت (001/0>P). تخم کدو با دوزهای 300 و 600 میلی گرم بر کیلوگرم سطح آنتی اکسیدان و ROS را در مقایسه با گروه های کنترل و تیمار شده با سیکلوفسفامید به ترتیب افزایش داد (05/0>P).

نتیجه گیری: مطالعه حاضر نشان داد که تخم کدو با دوز 300 میلی گرم بر کیلوگرم در روز دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است و عوارض جانبی داروی سیکلوفسفامید بر روی پارامترهای بیضه موش‌های صحرایی را کاهش می دهد.

واژه‌های کلیدی: تخم کدو، سیکلوفسفامید، بیضه، موش صحرایی
متن کامل [PDF 311 kb]   (1940 دریافت)
دریافت: 1392/7/13 | ویرایش نهایی: 1392/7/27 | پذیرش: 1392/7/27 | انتشار: 1392/7/27

Mohammadi F, Nikzad H, Taghizadeh M, Moravveji S A. Effect of pumpkin extract regimen on testicular structure and serum biochemical parameters in cyclophosphamide-treated adult rats. Feyz 2013; 17 (5) :438-446