سابقه و هدف: ابتلا به سرطان لوزالمعده هنوز هم یک مشکل جدی برای سلامتی افراد در سراسر جهان بهشمار میرود. از آنجاییکه دلایل ابتلا به سرطان لوزالمعده بهطور کامل شناخته شده نیست، این سرطان یکی از علل مهم مرگ و میر در کشورهای توسعه یافته میباشد.
مواد و روشها: در این تحقیق سطح سرمی مس، روی، سلنیوم و کادمیوم د ر بیماران مبتلا به سرطان لوزالمعده نسبت به افراد سالم از همان منطقه در ایران، با استفاده از طیفسنجی جذباتمی (AAS) مورد سنجش قرار گرفته است. همچنین، تأثیر عوامل سن، جنس و مصرف سیگار روی خطر ابتلا به سرطان لوزالمعده بررسی شد.
نتایج: میانگین غلظت عنصر روی در بیماران مبتلا به سرطان لوزالمعده (45/26 ± 12/63 میکروگرم بر دسیلیتر) نسبت به گروه کنترل (23/30 ± 05/107 میکروگرم بر دسیلیتر) کاهش قابل توجهی را نشان داد ( 001/0> P). بهعلاوه، غلظت کادمیوم در بیماران (05/1 ±10/3 م یکرو گرم بر لیتر) بهطور چشمگیری بالاتر از افراد سالم (88/0±52/1 میکروگرم بر لیتر) بود ( 001/0> P). در حالیکه، تفاوت قابل توجهی در میزان سلنیوم و مس در بین دو گروه مشاهده نشد (05/0<P). با در نظر گرفتن عامل جنسیت، کاهش معنیداری در سطح سرمی عنصر روی زنان مبتلا به سرطان نسبت به مردان مشاهده شد ( 01/0>P).
نتیجهگیری: تجزیه و تحلیل مجموعه دادههای اخیر در این مطالعه نشان میدهد که عنصر سمی کادمیوم میتواند یک عامل سرطانزا برای لوزالمعده باشد. بهعلاوه، رابطه معنیداری بین متابولیسم عنصر روی و لوزلمعده وجود دارد.