:: دوره 16، شماره 7 - ( ضميمه 1391 ) ::
فرزاد فرج بخش ممقانی ، محمد امجدی ، جمشید منظوری لشکر ، ابوالقاسم جویبان
دانشگاه تبریز ، farzad.farajbakhsh@gmail.com

سابقه و هدف: آلومینیوم یکی از عناصر کمیاب در بدن انسان است که میزان آن در نارسایی‌های کلیوی افزایش می‌یابد. در این مطالعه از ترکیب روش جدید USAEME با اسپکترومتری جذب اتمی کوره گرافیتی (GFAAS) جهت استخراج و اندازه‌گیری مقادیر آلومینیوم در ادرار انسان استفاده شد.

مواد و روش‌ها: مقدار 10 میلی‌لیتر از نمونه ادرار برداشته شده و pH آن در گستره 5/6 تنظیم شد. سپس، بر روی آن 50 میکرولیتر از محلول 5/0 مولار 8-هیدروکسی کینولین افزوده شد. در مرحله بعد، 120 میکرولیتر کلروفرم به آرامی توسط سرنگ 2 میلی‌لیتری اصلاح شده به درون لوله سانتریفوژ که در داخل حمام التراسونیک قرار داشت، تزریق گردید و بعد از سانتریفوژ، 20 میکرولیتر از فاز آلی جمع شده به درون کوره گرافیتی تزریق گردیده و جذب آن اندازه‌گیری شد.

نتایج: در شرایط بهینه تجربی (5/6 pH=، محلول 5/0 مولار 8-هیدروکسی کینولین، زمان فراصوت دهی 4 دقیقه، 120 میکرولیتر کلروفرم) نمودار کالیبراسیون برای 10 میلی‌لیتر از نمونه حاوی مقدار مشخصی از آلومینیوم رسم گردید. جهت رسم نمودار کالیبراسیون از اسپایک آنالیت در نمونه ادرار استفاده شد.

نتیجه گیری: ترکیب روش USAEME با اسپکتروسکوپی جذب اتمی کوره گرافیتی جهت پیش‌تغلیظ و اندازه‌گیری مقادیر آلومینیوم در ادرار ارئه شد. در این روش زمان آماده سازی نمونه و هم چنین میزان استفاده از حلال های آلی سمی (بدون تاثیر بر حساسیت روش)، به حداقل رسانده شد. هدف از این کار ارائه روشی بسیار سریع، ساده، حساس، با گستره خطی وسیع و کم هزینه برای اندازه‌گیری آلومینیوم است.

واژه‌های کلیدی: آلومینیوم، مایعات بدن، میکرواستخراج فاز مایع، اسپکتروسکوپی اتمی
دریافت: 1391/12/14 | ویرایش نهایی: 1391/12/14 | انتشار: 1391/12/25

Farajbakhsh Mamaqani F, Amjadi M, Manzoori-Lashkar J, Jouyban A. Development of an ultrasound-assisted emulsifying microextraction method for preconcentration and determination of Aluminum in biological fluids. Feyz 2013; 16 (7) :743-744

فرج بخش ممقانی فرزاد، امجدی محمد، منظوری لشکر جمشید، جویبان ابوالقاسم. توسعه روش میکرواستخراج امولسیون سازی با امواج فراصوت (USAEME) برای پیش تغلیظ و اندازه‌گیری آلومینیوم در مایعات بیولوژیک. مجله علوم پزشکی فيض. 1391; 16 (7) :743-744