سابقه و هدف: تأثیرات زیانبار فلزات سنگین بر سلامتی انسان در مطالعات مختلف ثابت شده است. این مطالعه بهمنظور بررسی وضعیت آلودگی فلزات سنگین موجود در غبارات اتمسفری منطقه لنجانات اصفهان در دو فصل پاییز و زمستان انجام شد.
مواد و روشها: نمونهبرداری از 60 نقطه با ارتفاع تقریبا یکسان در منطقه با استفاده از تلههای شیشهای طی دو فصل پاییز و زمستان انجام شده و مقدار عناصر سنگین در غبار با دستگاه جذب اتمی اندازهگیری شد.
نتایج: نتایج نشان داد که مقدار سه عنصر کادمیم، سرب و روی نسبت به سایر عناصر مورد مطالعه در مقایسه با مقادیر استاندارد خاک، دارای غلظت بیش از حد مجاز بودند و همبستگی آنها نیز بسیار معنیدار بود که میتواند نشاندهنده منبع مشترک آنها باشد.
نتیجهگیری: اگرچه بین مقادیر عناصر در دو فصل تفاوتهایی مشاهده شد، ولی این تفاوتها تنها برای دو عنصر روی و نیکل معنیدار بود که میتواند ناشی از تفاوت جهت و سرعت باد و میزان بارندگی باشد. میزان بیش از حد استاندارد مقادیر فلزات سنگین در غبارات و انباشت آنها در سطح خاک، باعث آلودگی خاک و ورود آنها به زنجیرههای غذایی میگردد. استنشاق این عناصر نیز برای انسان زیانآور است.
Namazi N, Salehi M H. Heavy metals distribution in atmospheric dusts during Autumn and Winter seasons in Isfahan. Feyz Med Sci J 2013; 16 (7) :741-742 URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-1837-fa.html
نمازی نجمه، صالحی محمدحسن. توزیع برخی از عناصر سنگین موجود در غبارات اتمسفری اصفهان در دو فصل پاییز و زمستان. مجله علوم پزشکی فيض. 1391; 16 (7) :741-742