دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، Azizkhani.mohamad@gmail.com
چکیده: (12001 مشاهده)
سابقه و هدف: حذف فلزات سنگین در فاضلابها همواره از موضوعات چالش برانگیز در صنایع بوده است. فلزات سنگینی همچون جیوه، کادمیوم و نیکل در صورت ورود به محیط زیست پیرامون انسان میتوانند پیامدهای جبران ناپذیری داشته باشند. هدف از این مقاله ارائه روشی کارآمد است که با استفاده از دو ریز جلبک اسپیرولینا و کلرلا یونهای فلزات سنگین را جذب میکند و با پاکسازی فاضلابها از این ترکیبات مضر، نیز با استفاده از میکروارگانیسمهای موجود در طبیعت، امکان استفاده مجدد از فلزات سنگین در صنایع مربوط را امکان پذیر میسازد.
مواد و روشها: تارنماهای Scopus ، Elsevier مورد بررسی قرار گرفتند.
نتایج: در روش بررسی شده، فلزات سنگین با ایجاد پیوندهایی با دیواره و برخی اجزای سلولی دو ریزجلبک اسپیرولینا و کلرلا از فاضلاب حاوی این فلزات جدا میشوند. رقیقسازی فاضلاب میتواند باعث افزایش راندمان فرآیند حذف این فلزات گردد. تولید این جلبکها در محوطه کارخانجات نیز با ملاحظه برآورد هزینهها میتواند توجیه اقصادی داشته باشد.
نتیجهگیری: با توجه به خطراتی که انتشار فلزات سنگین بهصورت بالقوه برای انسان ایجاد میکند و ورود این آلایندهها بهمحیط زیست، تصفیه و فیلتراسیون فاضلابهای صنعتی از این فلزات غیر قابل چشم پوشی است. در این راستا، استفاده از سیستمهای طبیعی بهمنظور حذف این فلزات از فاضلاب خروجی از کارخانه بسیار حائز اهمیت است. بهکارگیری دو ریزجلبک اسپیرولینا و کلرلا بهدلیل جذب سطحی و ایجاد پیوند با این فلزات بهصورت بایوفیلترهایی سازمان یافته میتواند مفید واقع شده و با کاهش هزینهها کارآیی فیلتراسیون را افزایش دهد.
Azizkhani M, Baghestani M, Bagheri H, Nikmanesh M. A review on the application of two microalgae (Chlorella vulgaris, Spirulina platenesis) as biofilters to eliminate heavy metals from industrial waste water. Feyz Med Sci J 2013; 16 (7) :717-718 URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-1825-fa.html
عزیزخانی محمد، باغستانی مسعود، نیک منش هدا، فخری مژده. بررسی به کارگیری ریزجلبک های اسپیرولینا پلتنسیس و کلرلا وولگاریس در بایوفیلترها به منظور حذف ترکیبات فلزات سنگین از فاضلاب های صنعتی. مجله علوم پزشکی فيض. 1391; 16 (7) :717-718