سابقه و هدف: کادمیوم از جمله عناصر سمی است که به علت کاربردهای متعدد، از راه های گوناگون وارد بدن شده و سبب بروز عوارض مختلف می شود. هدف از انجام این پروژه بررسی اثر محافظتی روی بر کاهش تاثیرات مخرب کادمیوم بر پارامترهای سرمی مربوط به غدد تیروئید و پاراتیروئید است.
مواد و روش ها: در این آزمایش تجربی40 سر موش صحرایی نر با میانگین وزنی g30±201 به چهارگروه پنج تایی شامل تیمار کادمیوم، روی، روی و کادمیوم، و کنترل تقسیم شدند. گروه اول روزانه سرم فیزیولوژی حاوی کادمیوم به میزان ١ میلی گرم، گروه دوم 5/0 میلی گرم روی، گروه سوم ترکیبی از 1 میلی گرم کادمیوم و ٥/٠ میلی گرم روی به ازاء هر کیلوگرم وزن بدن و گروه کنترل نیز تنها سرم فیزیولوژی دریافت نمودند. پس از پایان آزمایش در زمان های 30 و 60 روز، حیوانات کشته شده و سرم خون آنها جدا شده و پارامترهای سرمی مربوط به غدد تیروئید و پاراتیروئید اندازه گیری شدند.
نتایج: نتایج به دست آمده نشان می دهد که کادمیوم سبب کاهش معنی دار (05/0>P) غلظت کلسیم سرمی و هورمون های T3 و T4 و کلسیتونین شده است. غلظت فسفر معدنی، فعالیت آلکالین فسفاتاز و پاراتورمون نیز به شکل معنی داری (05/0>P) افزایش یافته است. تیمار حیوانات با روی سبب حفظ همه پارامترهای سرمی مذکور در حدود نرمال شده و یا حداقل تاثیر بازدارنده ای از خود بروز داده است.
نتیجه گیری: درمجموع می توان گفت در حالی که تزریق طولانی مدت کادمیوم منجر به کم کاری غده تیروئید و پرکاری غده پاراتیروئید می شود، روی می تواند اثرات سمی این عنصر را خنثی کند.
Moshtaghi E, Malekpouri P, Ghorchani A. Protective effect of zinc on serum parameters related to thyroid and parathyroid glands in rats exposed to cadmium. Feyz Med Sci J 2013; 16 (7) :597-598 URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-1760-fa.html
مشتاقی الهام، ملک پوری پدرام، قورچانی احمد. اثرات محافظتی عنصر روی بر فعالیت غدد تیروئید و پاراتیروئید در موشهای صحرایی مسموم شده با کادمیوم. مجله علوم پزشکی فيض. 1391; 16 (7) :597-598