سابقه و هدف: در طول دهه گذشته، پیشرفت در روش های تجزیه ای باعث افزایش آگاهی از نقش عناصر کمیاب در بدن انسان شده است. در گذشته مواد معدنی به طور مشخص به ترکیبات و عناصر غذایی پرمصرف و کم مصرف دسته بندی می شدند، اما کاملا مشخص است که عناصر کمیاب مانند مس و روی می توانند به صورتی منحصر به فرد در بدن انسان عمل کنند.
مواد و روش ها: از یک مدل حیوانی برای مطالعات کلینیکی استفاده شده است. یک رژیم غذایی شامل مس معدنی برای آنها در نظر گرفته شد.
نتایج: اخیرا بریور مطالعاتی در زمینه نقش مس معدنی بر کاهش قدرت شناخت افراد و سهم آن در بیماری آلزایمر انجام داد. به طور مشابه، روسانا اسکویتی بررسی هایی انجام داد که نشان می دهد اختلال در عملکرد مس سبب بروز بیماری آلزایمر می گردد. مطالعات پراساد نیز نشان داد که ضرورت عنصر روی برای انسان تا 1963 مورد توجه محققان نبود، در حالی که امروزه معتقدند کمبود این ماده بر زندگی دو بیلیون نفر از افراد جهان تاثیرگذار است.
نتیجه گیری: عنصر روی فاکتور رشد برای انسان است. در کودکان در حال رشد کمبود آن باعث عقب ماندگی رشد، نارسایی غدد جنسی، و مرگ زودرس می گردد. هم چنین، مشخص شده است که مس معدنی در آب آشامیدنی و مکمل های مس عامل اصلی در بروز بیماری آلزایمر می باشند. این مزیت باعث شده است که مردم بتوانند با توقف مصرف مکمل های مس و تست میزان مس درآب آشامیدنی خطر ابتلا به این بیماری را کاهش دهند.
BahariNikoo L, Shokoufi N. The effect of copper and zinc as effective trace elements in human body. Feyz Med Sci J 2013; 16 (7) :591-592 URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-1757-fa.html
بهاری نیکو لیلا، شکوفی نادر. اثر روی و مس به عنوان عناصر کمیاب و موثر در بدن انسان. مجله علوم پزشکی فيض. 1391; 16 (7) :591-592