سابقه و هدف: هیداتیدوزیس یکی از شایع ترین بیماری های مشترک بین انسان و دام در سراسر جهان است و فرم متاسستود اکینوکوکوس گرانولوزوس عامل این بیماری است. تشخیص کیست هیداتید با استفاده از شاخصه های بالینی مشکل است، اما روش های سرولوژیک به تعیین آنتی بادی اختصاصی بیماری کمک می کند. با توجه به شیوع و اهمیت پزشکی و اقتصادی آن، این مطالعه به منظور تعیین سرواپیدمیولوژی هیداتیدوزیس انسانی در افراد بالغ شهرستان کاشان طی سال ۱۳۸۷ صورت پذیرفت.
مواد و روش ها: در یک مطالعه مقطعی ۳۶۱ نمونه سرم انسانی به شکل تصادفی از افراد بالغ مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی روستایی و شهری شهرستان کاشان جمع آوری گردید. نمونه ها در گروه های سنی مختلف با استفاده از دو روش ELISA و IFA مورد بررسی قرار گرفتند.
نتایج: میانگین سن افراد مورد مطالعه ۷/۹±۴/۳۳ سال بود. فقط ۱۱ مورد (۰۵/۳ درصد) از نظر ابتلا به هیداتیدوزیس هم با روش ELISA و هم IFA مثبت و بقیه موارد با هر دو روش منفی بودند. میزان آلودگی در مردان و زنان به ترتیب ۷/۳ درصد و ۳/۲ درصد به دست آمد. همچنین، بین ابتلا به هیداتیدوزیس و جنس و محل سکونت ارتباط معنی داری مشاهده نشد.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق، میزان شیوع هیداتیدوزیس در این منطقه بالا بوده و بنابراین برنامه های کنترل هیداتیدوزیس در منطقه توصیه می شود.