سابقه و هدف: کوتاه شدن طول سرویکس یا قیفی شدن آن در صورتیکه در اواسط حاملگی اندازهگیری شوند، میتوانند زایمان زودرس را پیشگویی کنند. واژینوز باکتریال نیز عامل خطر زایمان زودرس است که باعث ایجاد pH قلیایی واژن میشود. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر این دو پارامتر در جمعیت کمخطر در پیشگویی زایمان زودرس در سه ماهه دوم بارداری میباشد تا با انجام مداخلات از این عارضه پیشگیری شود.
مواد و روشها: این مطالعه همگروهی بر روی 438 زن باردار در سنین 18 تا 24 هفته بارداری انجام شد. طول سرویکس و pH واژن اندازه گیری شد و سن بارداری در زمان زایمان در این افراد تعیین گردی د . ریسک زایمان زودرس در کل و بر حسب متغیرهای pH و طول سرویکس محاسبه و ارزش اخباری هر یک ارایه شد.
نتایج: شانس زایمان زودرس در pH قلیایی واژن نسبت به pH اسیدی بیش از 3 برابر بوده و این اختلاف معنیدار بود (06/3 = OR). ارتباط طول سرویکس و زایمان زودرس نیز معنیدار بود. طول سرویکس کمتر از 30 میلیمتر شانس زایمان زودرس را نزدیک به 14 برابر افزایش داده و افرادی که طول سرویکس کمتر از 30 میلیمتر داشتند، بیش از 71 درصد به زایمان زودرس دچار شدند (ارزش اخباری مثبت).
نتیجهگیری: واژن قلیایی خطر بیشتری برای ایجاد زایمان زودرس دیرهنگام نسبت به زودهنگام و سرویکس کوتاه خطر بیشتری برای ایجاد زایمان زودرس زودهنگام نسبت به دیرهنگام دارد.
Forozanfard F, Mesdaghinia E, Tabasi Z, Sehat M, Totonian S. Prediction of preterm labor based on vaginal pH and cervical length in low risk population during the second trimester of pregnancy. Feyz Med Sci J 2014; 18 (3) :260-266 URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-2307-fa.html
فروزانفرد فاطمه، مصداقی نیا الهه، طبسی زهره، صحت مجتبی، توتونیان شیوا. پیش بینی زایمان زودرس بر اساس طول سرویکس و pH واژن در سه ماهه دوم بارداری در جمعیت کم خطر. مجله علوم پزشکی فيض. 1393; 18 (3) :260-266