[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره مجله :: شماره جاری :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
بانک‌ها و نمایه‌ها::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
اخلاق در پژوهش::
برای داوران::
تسهیلات پایگاه::
تماس با ما::
هوش مصنوعی::
::
Basic and Clinical Biochemistry and Nutrition
..
DOAJ
..
CINAHL
..
EBSCO
..
IMEMR
..
ISC
..
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
enamad
..
:: دوره 29، شماره 5 - ( دوماه نامه 1404 ) ::
جلد 29 شماره 5 صفحات 528-517 برگشت به فهرست نسخه ها
الگوهای غذایی و ارتباط آن با متغیرهای جمعیت شناختی و سبک زندگی در دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کاشان: یک مطالعه مقطعی
حامد کوثری ، امیرحسین عبدلی ، نگار فتحی ، امیرحسین تیموری ، نسرین شریفی*
مرکز تحقیقات بیوشیمی و تغذیه در بیماری های متابولیک، پژوهشکده علوم پایه، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران ، sharifi-na@kaums.ac.ir
چکیده:   (361 مشاهده)
زمینه و هدف: دانشجویان پزشکی به دلیل مواجهه با فشارهای تحصیلی و شرایط زندگی خاص، در معرض الگوهای غذایی ناسالم قرار دارند. این مطالعه با هدف شناسایی الگوهای غذایی غالب و بررسی ارتباط آن‌ها با ویژگی‌های جمعیت‌شناختی و سبک زندگی در دانشجویان پزشکی انجام شد.
روش‌ها: این مطالعه مقطعی روی ۲۵۹ دانشجوی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کاشان در سال تحصیلی ۱۴۰2۱۴۰1 انجام شد. برای ارزیابی وضعیت تغذیه‌ای از پرسشنامه بسامد خوراک نیمه‌کمی استفاده گردید. سپس الگوهای غذایی با روش تحلیل عاملی و چرخش Varimax  استخراج شد و ارتباط آن‌ها با متغیرهای جمعیتی و سبک زندگی با آزمون‌های t مستقل و آنالیز واریانس یک‌طرفه بررسی گردید.
یافته‌ها: سه الگوی غذایی اصلی شناسایی شدند: ۱) «الگوی سنتی و پروتئینی» با بار عاملی بالا برای غذاهایی مانند مرغ، تخم‌مرغ، لوبیا، گوشت قرمز، سبزیجات و میوه‌ها؛ ۲) «الگوی شیرین و پرچرب» با بار عاملی بالا برای شیرینی‌های خامه‌ای، آبمیوه صنعتی، نوشابه و فست‌فود؛ و ۳) «الگوی میان‌وعده‌ای» با بار عاملی بالا برای بیسکوییت، کیک، شکر و چای. این سه الگو در مجموع 33/15 درصد از واریانس داده‌ها را تبیین کردند. پیروی از الگوی سنتی و پروتئینی در دانشجویان ساکن خوابگاه به‌طور معنی­ داری کمتر از دانشجویان ساکن منزل شخصی بود (0/013=P). همچنین، دانشجویان مقطع علوم پایه بیش از کارآموزان به الگوی شیرین و پرچرب گرایش داشتند (0/007=P). فعالیت بدنی منظم با افزایش پیروی از الگوی سنتی و پروتئینی (0/001=P) و کاهش تبعیت از الگوی شیرین و پرچرب (0/021=P) همراه بود. در مقابل، جنسیت (0/18=P)، وضعیت تأهل (0/27=P) و نمایه توده بدنی (0/33=P) ارتباط معنی ­داری با الگوهای غذایی نشان ندادند.
نتیجه‌گیری: محیط زندگی و فعالیت بدنی با الگوهای غذایی دانشجویان پزشکی مرتبط هستند. بهبود کیفیت تغذیه در خوابگاه‌ها و ترویج فعالیت بدنی می‌تواند در ارتقای عادات غذایی این گروه مؤثر باشد.
واژه‌های کلیدی: الگوهای غذایی، دانشجویان پزشکی، تحلیل عاملی، سبک زندگی، خوابگاه دانشجویی
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: medicine, paraclinic
دریافت: 1404/6/7 | ویرایش نهایی: 1404/8/14 | پذیرش: 1404/7/8 | انتشار: 1404/8/12
فهرست منابع
1. AlJaber MI, Alwehaibi AI, Algaeed HA, Arafah AM, Binsebayel OA. Effect of academic stressors on eating habits among medical students in Riyadh, Saudi Arabia. J Family Med Prim Care. 2019; 8(2): 390-400. doi:10.4103/jfmpc.jfmpc_455_18 PMid:30984644 PMCid:PMC6436320
2. Domaradzki J, Słowińska-Lisowska MR. Exploring the Co-Structure of Physical Activity and Dietary Patterns in Relation to Emotional Well-Being: A Tanglegram-Based Multivariate Approach. Nutrients. 2025; 17(14). doi:10.3390/nu17142307 PMid:40732932 PMCid:PMC12300402
3. Yoo H, Jo E, Lee H, Ko E, Jang E, Sim J, et al. Who has a high level of food literacy, and who does not?: a qualitative study of college students in South Korea. Nutr Res Pract. 2023; 17(6):1155-1169. doi:10.4162/nrp.2023.17.6.1155 PMid:38053819 PMCid:PMC10694421
4. Cheema S, Maisonneuve P, Abraham A, Chaabna K, Yousuf W, Mushannen T, et al. Dietary patterns and associated lifestyle factors among university students in Qatar. J Am Coll Health. 2023; 71(9): 2795-2803. doi:10.1080/07448481.2021.1996374 PMid:34788579
5. Williams SL, Vandelanotte C, Irwin C, Bellissimo N, Heidke P, Saluja S, et al. Association between dietary patterns and sociodemographics: A cross-sectional study of Australian nursing students. Nurs Health Sci. 2020; 22(1): 38-48. doi:10.1111/nhs.12643 PMid:31468678
6. Deng Y, Zhao L, Guo L, Zhang Y, Lan Y, Mou Y, et al. Association between external eating and dietary patterns among middle school students in Chongqing, China. Front Nutr. 2025; 12: 1593587. doi:10.3389/fnut.2025.1593587 PMid:40771221 PMCid:PMC12324977
7. Asgari Tarazoj F, Sharifi N, Atoof F, Dehghani R, Rabbani D, Miranzadeh MB, et al. Dietary Patterns and Their Association with Sociodemographic and Lifestyle Determinants in Kashan, Iran: A Cross-Sectional Study. Shahid-Sadoughi-Univ-Med-Sci. 2024; 9(3): 477. doi:10.18502/jnfs.v9i3.16157
8. Kafeshani O, Sarrafzadegan N, Nouri F, Mohammadifard N. Major dietary patterns in Iranian adolescents: Isfahan Healthy Heart Program, Iran. ARYA Atheroscler. 2015; 11(Suppl 1): 61-68.
9. Bazyar H, Zare Javid A, Dasi E, Sadeghian M. Major dietary patterns in relation to obesity and quality of sleep among female university students. Clin Nutr ESPEN. 2020; 39: 157-164. doi:10.1016/j.clnesp.2020.07.003 PMid:32859311
10. D'Souza MJ, Walls KJ, Rojas C, Everett LM, Wentzien DE. Effect Of Gender And Lifestyle Behaviors On BMI Trends In A Sample Of The First State's Undergraduate Population. Am J Health Sci. 2015; 6(1): 59-74. doi:10.19030/ajhs.v6i1.9270 PMid:26064779 PMCid:PMC4459742
11. Willett W. Nutritional epidemiology: Oxford university press; 2012. doi. 10.1093/acprof:oso/9780199754038.001.0001
12. Walker AN, Weeto MM, Priddy CB, Yakubu S, Zaitoun M, Chen Q, et al. Healthy eating habits and a prudent dietary pattern improve Nanjing international students' health-related quality of life. Front Public Health. 2023;11:1211218. doi:10.3389/fpubh.2023.1211218 PMid:38098838 PMCid:PMC10720919
13. Saintila J, Ruiz Mamani PG, Ramos-Vera C, Serpa-Barrientos A, Oblitas-Guerrero SM, Lizarraga-De-Maguiña IG, et al. Intake of foods high in saturated fats, vegetarian dietary pattern, and sociodemographic characteristics associated with body weight in Peruvian university students. Front Nutr. 2024; 11: 1361091. doi:10.3389/fnut.2024.1361091 PMid:38571749 PMCid:PMC10987770
14. Fedde S, Wießner M, Hägele FA, Müller MJ, Bosy-Westphal A. Ultra-processed foods and plant-based alternatives impair nutritional quality of omnivorous and plant-forward dietary patterns in college students. Sci Rep. 2025; 15(1): 4233. doi:10.1038/s41598-025-88578-0 PMid:39905092 PMCid:PMC11794567
15. Soltani A, Samieefar N, Akhlaghdoust M. Changes in lifestyle behaviour and dietary patterns among Iranian medical students during COVID-19 lockdown. East Mediterr Health J. 2022; 28(12):896-903. doi:10.26719/emhj.22.094 PMid:36573570
16. Neves ACM, de Menezes Junior LAA, Canuto R, Bruno TCV, Carvalho de Menezes M, de Deus Mendonça R, et al. Racial disparities in lifestyle habits and dietary patterns in university students during the COVID-19 pandemic. Z Gesundh Wiss. 2023; 10.1007/s10389-023-01946-w: 1-11. doi:10.1007/s10389-023-01946-w PMid:37361280 PMCid:PMC10249555
17. Ushula TW, Mamun A, Darssan D, Wang WYS, Williams GM, Whiting SJ, et al. Dietary patterns and young adult body mass change: A 9-year longitudinal study. Eur J Nutr. 2023; 62(4): 1657-1666. doi:10.1007/s00394-023-03101-3 PMid:36763149
18. Durán-Agüero S, Valdés-Badilla P, Valladares M, Espinoza V, Mena F, Oñate G, et al. Consumption of ultra-processed food and its association with obesity in Chilean university students: A multi-center studyUltra-processed food and obesity in Chilean university students. J Am Coll Health. 2023; 71(8): 2356-2362. doi:10.1080/07448481.2021.1967960 PMid:34469253
19. Sprake EF, Russell JM, Cecil JE, Cooper RJ, Grabowski P, Pourshahidi LK, et al. Dietary patterns of university students in the UK: a cross-sectional study. Nutr J. 2018; 17(1):90. doi:10.1186/s12937-018-0398-y PMid:30290816 PMCid:PMC6172790
20. Alkazemi D. Gender differences in weight status, dietary habits, and health attitudes among college students in Kuwait: A cross-sectional study. Nutr Health. 2019; 25(2): 75-84. doi:10.1177/0260106018817410 PMid:30554554 PMCid:PMC6542002
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Kowsari H, Sharifi N, Fathi N, Teimoury A, Sharifi N. Dietary patterns and their association with demographic and lifestyle variables among medical students at Kashan University of Medical Sciences: A cross-sectional study. Feyz Med Sci J 2025; 29 (5) :517-528
URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-5394-fa.html

کوثری حامد، عبدلی امیرحسین، فتحی نگار، تیموری امیرحسین، شریفی نسرین. الگوهای غذایی و ارتباط آن با متغیرهای جمعیت شناختی و سبک زندگی در دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کاشان: یک مطالعه مقطعی. مجله علوم پزشکی فيض. 1404; 29 (5) :517-528

URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-5394-fa.html



Creative Commons License
This open access journal is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial ۴.۰ International License. CC BY-NC ۴. Design and publishing by Kashan University of Medical Sciences.
Copyright ۲۰۲۳© Feyz Medical Sciences Journal. All rights reserved.
دوره 29، شماره 5 - ( دوماه نامه 1404 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علوم پزشکی فیض Feyz Medical Sciences Journal
Persian site map - English site map - Created in 0.21 seconds with 46 queries by YEKTAWEB 4725