مرکز تحقیقات بیوشیمی و تغذیه در بیماری های متابولیک- دانشگاه علوم پزشکی کاشان ، sharifi-na@kaums.ac.ir
چکیده: (13 مشاهده)
زمینه و هدف:دانشجویان پزشکی به دلیل رویارویی با فشارهای تحصیلی و شرایط زندگی خاص، در معرض الگوهای غذایی ناسالم قرار دارند. مطالعه ی حاضر با هدف شناسایی الگوهای غذایی غالب و بررسی ارتباط آنها با ویژگیهای جمعیت شناختی و سبک زندگی در دانشجویان پزشکی انجام شد. مواد و روش ها:این مطالعه مقطعی روی ۲۵۹ دانشجوی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کاشان در سال تحصیلی ۱۴۰2–۱۴۰1 انجام شد. برای ارزیابی وضعیت تغذیهای از پرسشنامه بسامد خوراک نیمهکمی استفاده گردید. سپس الگوهای غذایی با روش تحلیل عاملی و چرخش Varimax استخراج شده و ارتباط آنها با متغیرهای جمعیتی و سبک زندگی با آزمونهای t مستقل و آنالیز واریانس یکطرفه بررسی شد. نتایج:سه الگوی غذایی اصلی شناسایی شدند: ۱) «الگوی سنتی و پروتئینی» با بار عاملی بالا برای غذاهایی مانند مرغ، تخممرغ، لوبیا، گوشت قرمز، سبزیجات و میوهها؛ ۲) «الگوی شیرین و پرچرب» با بار عاملی بالا برای شیرینیهای خامهای، آبمیوه صنعتی، نوشابه و فستفود؛ و ۳) «الگوی میانوعدهای» با بار عاملی بالا برای بیسکوییت، کیک، شکر و چای. این سه الگو در مجموع 15/33 درصد از واریانس دادهها را تبیین کردند. پیروی از الگوی سنتی و پروتئینی در دانشجویان ساکن خوابگاه بهطور معنی داری کمتر از دانشجویان ساکن منزل شخصی بود(013/0=p).همچنین، دانشجویان مقطع علوم پایه بیش از کارآموزان به الگوی شیرین و پرچرب گرایش داشتند(007/0=p).فعالیت بدنی منظم با افزایش پیروی از الگوی سنتی و پروتئینی(0.001=p)و کاهش تبعیت از الگوی شیرین و پرچرب(021/0=p)همراه بود. در مقابل، جنسیت(18/0= p)، وضعیت تأهل(27/0=p)و نمایه توده بدنی(33/0=p) ارتباط معنی داری با الگوهای غذایی نشان ندادند. نتیجهگیری:یافتههای مطالعه ی حاضر حاکی از ارتباط معنی دار محیط زندگی و سبک زندگی با الگوهای غذایی دانشجویان پزشکی بود. به نظر میرسد بهبود کیفیت تغذیه در خوابگاهها و ترویج فعالیت بدنی بتواند در ارتقای عادات غذایی این قشر مؤثر باشد.