[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
:: دوره 9، شماره 1 - ( فصلنامه 1384 ) ::
جلد 9 شماره 1 صفحات 9-15 برگشت به فهرست نسخه ها
ارزیابی زیستی کیفیت پروتئین
محسن تقی زاده* ، ذات ا. . عاصمی، ناصر ولائی
مربي ، taghizadeh_m@kaums.ac.ir
چکیده:   (7137 مشاهده)

سابقه و هدف: ارزیابی کیفیت پروتئین مواد غذ ای ی به دلایل بیولوژیک و اقتصادی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. به همین علت روشهای بیولوژیک، میکروبیولوژیک، شیمیائی و تلفیقی برای تعیین کیفیت پروتئین‌ها معرفی و بکار گرفته شده است. در بین روش های موجود ، نسبت خالص پروتئین ( NPR ) ، نسبت خالص نسبی پروتئین ( RNPR ) و نسبت کارآیی پروتئین ( PER ) بعنوان روشهای مناسب برای تعیین کیفیت پروتئینها پیشنهاد شده است. این مطالعه با هدف ارزیابی کیفیت پروتئینی بـا روشهای فوق روی دو نمونه محصول سویا در سال 1382 انجام گرفت.

مواد و روش‌ها: تحقیق با طراحی تجربی روی تعداد 32 موش صحرائی نر در سن 21 روز، از نژاد ویستار ( wistar ) در گروههای هشت پایی تحت چهار رژیم غذایی : مورد (سویا ـ مخلوط آرد گندم و سویا ) ، مبنا (کازئین و متیونین ، هر یک حاوی 10 درصد پروتئین و پایه (بدون پروتئین) انجام شد . طول دوره مطالعه برای NPR ، 14 روز بود. بمنظور محاسبه NPR ، مقدار پروتئین دریافتی و افزایش وزن حیوانات تعیین گردید . طول مدت مطالعه برای تعیین PER ، 28 روز بود و مقدار پروتئین دریافتی و تغییر وزن حیوانات تعیین گردید. میزان NPR ، RNPR و PER گروه "کازئین و متیونین " با " سویا " و " مخلوط آرد گندم و سویا " از طریق آماره t test مورد قضاوت آماری قرار گرفت.

یافته‌ها: شـاخص NPR بـرای " پروتئین کـازئین و متیـونین " 48/0 ± 37/4، و برای " سویـا " 35/0 ± 65/3 (01/0 P< ) و شـاخص RNPR بـرابـر83 بـود.شاخص NPR برای " مخلوط آرد گندم و سویا " 3/0 ± 7/2 (001/0 P< ) و شاخص RNPR برابر 7/62 بود. شـاخص PER بـرای " پروتئیـن کـازئین و متیونین " 24/0 ± 04/3، " سویـا " 35/0 ± 28/2 (001/0 P < ) و شاخص PER " سویا " نسبت به " کازئین و متیونین " 75 درصد بود.شاخص PER برای " مخلوط آرد گندم و سویا " 1/0 ± 1/1(001/0 P< ) بود.

نتیجه‌گیری: کیفیت پروتئین محصول " سویا " در مقایسه با " کازئین و متیونین " پایین است.

واژه‌های کلیدی: کیفیت پروتئینی، NPR، RNPR، PER، سویا
متن کامل [PDF 281 kb]   (1941 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: ۱۳۸۷/۸/۱۱
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA code


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Taghizadeh M, Asemi Z, Valaei N. Biological Evaluation of Protein Quality of Soya bean and Wheat flour+soya. Feyz. 2005; 9 (1) :9-15
URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-149-fa.html

تقی زاده محسن، عاصمی ذات ا...، ولائی ناصر. ارزیابی زیستی کیفیت پروتئین . دوماه نامه علمي ـ پژوهشي فيض. 1384; 9 (1) :9-15

URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-149-fa.html



دوره 9، شماره 1 - ( فصلنامه 1384 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علمی پژوهشی فیض ::: دانشگاه علوم پزشکی کاشان KAUMS Journal ( FEYZ )
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3731