:: دوره 15، شماره 2 - ( فصلنامه 1390 ) ::
جلد 15 شماره 2 صفحات 91-97 برگشت به فهرست نسخه ها
تآثیر عصاره متانولی سویا بر میزان لیپید و لیپوپروتئین‌های سرم در موش‌های صحرایی اواریکتومی شده
محمدرضا نصیرزاده*، میرهادی خیاط‌نوری، علیرضا نورآذر، جعفر رحمانی
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز ، mr.nasirzadeh@iaut.ac.ir
چکیده:   (8282 مشاهده)

سابقه و هدف: از عوارض دوران یائسگی اختلال در متابولیسم چربی‌ها و افزایش میزان چربی و لیپو پروتئین‌های پلاسما می‌باشد. مطالعات چندی نشان داده‌اند که ایزوفلاون‌ها و پروتئین سویا می‌توانند اثرات مفیدی بر میزان چربی و لیپوپروتئین‌های سرم داشته باشند، اما اثرات عصاره تام سویا براین فاکتورها کمتر مورد توجه قرار گرفته است. لذا، در مطالعه حاضر تاثیر عصاره متانولی سویا بر میزان چربی و لیپوپروتئین‌های سرم موش‌های صحرائی اواریکتومی شده بررسی شده است.

مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی 40 سر موش صحرائی ماده در 4 گروه 10 تایی به‌صورت: 1) گروه شم (جراحی شکم بدون برداشت تخمدان)، 2) گروه اورایکتومی شده، 3) گروه درمان (اواریکتومی همراه با دریافت عصاره سویا) و4) گروه کنترل-گاواژ (حیوانات سالم دست نخورده همراه با دریافت عصاره سویا) به‌طور تصادفی انتخاب شدند. گروه درمان روزانه mg/kg60 عصاره سویا از طریق آب آشامیدنی و به‌وسیله گاواژ به‌مدت 28 روز (4 هفته) دریافت کرد. در پایان دوره تجویز عصاره سویا غلظت کلسترول تام، تری گلیسیرید،LDL ، HDL، VLDL سرم حیوانات مورد ارزیابی قرار گرفت.

نتایج: یافته‌های مطالعه نشان داند که تجویز عصاره سویا در گروه درمان توانست غلظت سرمی لیپید و لیپوپروتئن‌ها را بهبود بخشد. هچنین، مشخص گردید که بین گروه شم با سایر گروه‌های مطالعه در غلظت سرمی VLDL و تری گلیسیرید اختلاف معنی داری وجود دارد (05/0>P).

نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد که مصرف خوراکی عصاره سویا در موش‌های صحرایی اواریکتومی شده می‌تواند تاثیر مثبتی بر سطح سرمی چربی و لیپوپروتئین‌های سرم داشته باشد.

واژه‌های کلیدی: پروفایل چربی، عصاره متانولی سویا، اواریکتومی، موش صحرایی
متن کامل [PDF 227 kb]   (2671 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1390/3/31 | انتشار: 1390/3/25


XML   English Abstract   Print



دوره 15، شماره 2 - ( فصلنامه 1390 ) برگشت به فهرست نسخه ها