دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز ، mr.nasirzadeh@iaut.ac.ir
چکیده: (10309 مشاهده)
سابقه و هدف: از عوارض دوران یائسگی اختلال در متابولیسم چربیها و افزایش میزان چربی و لیپو پروتئینهای پلاسما میباشد. مطالعات چندی نشان دادهاند که ایزوفلاونها و پروتئین سویا میتوانند اثرات مفیدی بر میزان چربی و لیپوپروتئینهای سرم داشته باشند، اما اثرات عصاره تام سویا براین فاکتورها کمتر مورد توجه قرار گرفته است. لذا، در مطالعه حاضر تاثیر عصاره متانولی سویا بر میزان چربی و لیپوپروتئینهای سرم موشهای صحرائی اواریکتومی شده بررسی شده است.
مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی 40 سر موش صحرائی ماده در 4 گروه 10 تایی بهصورت: 1) گروه شم (جراحی شکم بدون برداشت تخمدان)، 2) گروه اورایکتومی شده، 3) گروه درمان (اواریکتومی همراه با دریافت عصاره سویا) و4) گروه کنترل-گاواژ (حیوانات سالم دست نخورده همراه با دریافت عصاره سویا) بهطور تصادفی انتخاب شدند. گروه درمان روزانه mg/kg60 عصاره سویا از طریق آب آشامیدنی و بهوسیله گاواژ بهمدت 28 روز (4 هفته) دریافت کرد. در پایان دوره تجویز عصاره سویا غلظت کلسترول تام، تری گلیسیرید،LDL ، HDL، VLDL سرم حیوانات مورد ارزیابی قرار گرفت.
نتایج: یافتههای مطالعه نشان داند که تجویز عصاره سویا در گروه درمان توانست غلظت سرمی لیپید و لیپوپروتئنها را بهبود بخشد. هچنین، مشخص گردید که بین گروه شم با سایر گروههای مطالعه در غلظت سرمی VLDL و تری گلیسیرید اختلاف معنی داری وجود دارد (05/0>P).
نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد که مصرف خوراکی عصاره سویا در موشهای صحرایی اواریکتومی شده میتواند تاثیر مثبتی بر سطح سرمی چربی و لیپوپروتئینهای سرم داشته باشد.
Nasirzadeh M R, Khayat-Nouri M H, Nourazar A, Rahmani J. Effect of methanolic soy extract on serum levels of lipid and lipoproteins in ovariectomized rats. Feyz Med Sci J 2011; 15 (2) :91-97 URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-1158-fa.html
نصیرزاده محمدرضا، خیاطنوری میرهادی، نورآذر علیرضا، رحمانی جعفر. تآثیر عصاره متانولی سویا بر میزان لیپید و لیپوپروتئینهای سرم در موشهای صحرایی اواریکتومی شده. مجله علوم پزشکی فيض. 1390; 15 (2) :91-97