سابقه و هدف: افزایش روز افزون استفاده از انرژی الکتریکی در جوامع مدرن باعث شده است که مردم به طور بی سابقهای در معرض میادین الکترومغناطیسی با فرکانس بسیار کم قرار گیرند. از آنجا که اطلاعات کمی در مورد تاثیرات این نوع انرژی بر بافتهای زنده بدن در دست است، هدف از مطالعه حاضر، مشخص کردن اثرات میدان الکترو مغناطیسی 50 هرتز بر بافتهای تمایز نیافته جنینی می باشد.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی از بافت پیوندی تمایز نیافته (مزانشیمی) جنین موش استفاده شد. بافت هااز جنینهای موش 10 روزه جدا شده و در دو گروه 10 تایی مورد و شاهد قرار داده شدند. در گروه مورد بافت تمایز نیافته جنین موش در محیط کشت نوترینت آگار و در معرض تابش الکترومغناطیسی 50 هرتز به مدت 8 ساعت قرار گرفت، در حالی که گروه شاهد در معرض تابش قرار نگرفت. پس از اعمال روندهای بافتشناسی روی بافتها از آنها برشهای 5 میکرونی تهیه شده و به روش هماتوکسیلین و ائوزین رنگ آمیزی گردیدند.
نتایج: در بافت هایی که در معرض میدان الکترومغناطیسی قرار گرفته بودند، نشانههایی از تبدیل بافت تمایز نیافته به بافت غضروفی و از دست رفتن بافت پوششی روی آن مشاهده شد. در مقایسه، موارد شاهد فاقد بافت غضروفی بوده و بافت پوششی روی آنها سالم باقی مانده بود.
نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد میدان الکترومغناطیسی میتواند بدون وجود محرکهای دیگر محیطی، از قبیل گرما، باعث القای تمایز در بافت تمایز نیافته جنینی گردند.
Anissian A, Valiollahi S. Effects of electromagnetic field (50Hz) on mouse embryonic tissue differentiation. Feyz Med Sci J 2010; 14 (3) :223-228 URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-968-fa.html
انیسیان علی، ولی الهی سعیده. بررسی اثر میدان الکترومغناطیسی 50 هرتز بر القای تمایز در بافت جنینی موش . مجله علوم پزشکی فيض. 1389; 14 (3) :223-228