سابقه و هدف: هلیکوباکتر پیلوری شایعترین عفونت گوارشی دنیا میباشد. بعضی از پژوهشگران آلودگی به هلیکوباکتر پیلوری در چوپانها را با تماس آنها با گوسفند مرتبط میدانند. با این وجود در تحقیقی دیگر که بر روی 440 نمونه شیر گوسفند انجام گرفت پژوهشگران نتوانستند هلیکوباکتر پیلوری را جدا نمایند . نظر به نتایج متناقض، هنوز انتقال هلیکوباکتر پیلوری از شیر نشخوارکنندگان کوچک به انسان و احتمال زئونوز بودن بیماری (بیماری مشترک انسان و دام) به اثبات نرسیده است و تحقیقات در این مورد ادامه دارد. شناخت راههای انتقال این باکتری به انسان، به عنوان شایعترین عفونت گوارشی، برای شناسایی راههای پیشگیری و درمان ضروری است.
مواد و روشها: تعداد 100 نمونه شیر ( شامل 81 نمونه شیر گوسفند و 19 نمونه شیر بز) از 20 روستای اطراف مشهد به صورت نمونهگیری خوشهای تصادفی طی دو سال در فصل شیرواری جمعآوری گردید. پرسشنامهای در خصوص وضعیت چوپان و خانواده از نظر وجود ناراحتیهای گوارشی، تنظیم، تایید و پر گردید. تمامی نمونههای شیر بر روی دو نوع محیط ویژه هلیکوباکتر پیلوری یکی به نام HPSPA ( Helicobacter pylori Special Peptone Agar ) و دیگری محیط کلمبیا آگار ( Merck ) حاوی خون بدون فیبرین گوسفند، سرم جنین گاو، آنتیبیوتیکهای وانکومایسین ، آمفوتریسین B ، بتاسیکلودکستر ی ن، تریمتوپریم، پلیمیکسین B کشت و در شرایط مناسب انکوبه شد. مراحل استخراج DNA بعد از سانتریفوژ روی رسوب همهی شیرها انجام گردید. ژن اورهآز C ویژه هلیکوباکتر پیلوری با روش ملکولی واکنش زنجیرهای پلیمراز ( PCR ) ردیابی شد.
نتایج: نتایج آزمونهای جداسازی و آ زمایش PCR برای تمامی شیرها منفی بود و هیچ یک از دو روش کشت و PCR نتوانست وجود هلیکوباکتر پیلوری یا ژن اورهآز C که برای هلیکوباکتر پیلوری ویژه است را در نمونههای اخذ شده به اثبات برساند. اطلاعات پرسشنامه نشان داد که 20 درصد از چوپانان و 25 درصد از خانوادههای آنان و نیز در 10 درصد موارد چوپان به همراه خانوادهاشان به نوعی از ناراحتیهای گوارشی گلایه دارند ولی با توجه به اینکه این امر موضوع پژوهشهای جداگانهای بود میزان ارتباط این ناراحتیها با هلیکوباکتر پیلوری مشخص نشد.
نتیجهگیری: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که هیچ یک از دو روش کشت و PCR نتوانست وجود هلیکوباکتر پیلوری یا ژن اورهآز C (ویژه هلیکوباکتر پیلوری) را به اثبات برساند. احتمالا در چرخهی زندگی این باکتری عوامل فراوانی نقش دارند که شناخت آنها برای تعیین راهبرد پیشگیری و درمان ضروری خواهد بود. اما در خصوص انتقال بیماری از نشخوارکنندگان کوچک و شیر آنها به انسان هنوز مطالب پیچیده زیادی وجود دارد که به پژوهشهای بیشتری نیاز دارد .
Hemmaty M, Binesh E, Khaje Karam Aldini M, Zibaei S. Identification of helicobacter pylori in the milk of sheep and goat using incubation and PCR methods in Mashhad suburb. Feyz Med Sci J 2008; 12 (3) :58-62 URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-673-fa.html
همتی محمد، بینش الهه، خواجه کرم الدینی مهرانگیز، زیبایی سعید. بررسی امکان شناسایی هلیکوباکتر پیلوری از شیر گوسفند و بز روستاهای اطراف مشهد به روش کشت و PCR. مجله علوم پزشکی فيض. 1387; 12 (3) :58-62