سابقه و هدف: شواهد نشان میدهند که اختلال افسردگی اساسی، نشانهها و اختلالات بسیاری را به همراه دارد که باعث دوام و وخیمتر شدن این اختلال میگردند. از این رو درمانهایی که بتوانند به طور فراگیر و همهجانبه عمل کنند ارزش بسیاری را از نظر بهداشتی و اقتصادی به همراه خواهند داشت. این مطالعه به منظور ارزیابی اثربخشی ترکیب درمان شناختی مبتنی بر حضور ذهن و درمان رفتاری ـ شناختی سنتی در کاهش نشانگان روانپزشکی بیماران دارای اختلال افسردگی اساسی مراجعهکننده به مراکز مشاوره دانشگاه تهران، دانشگاه شاهد و کلینیک توانبخشی صبا (از توابع دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی) در سال 1387 انجام شده است.
مواد و روشها: این مطالعه به روش کارآزمایی بالینی طراحی شده است، به همین منظور از بین بیمارانی که به مراکز مورد نظر ارجاع میشدند تعداد 90 بیمار از بین 160 پروندهی فعال در طول فصل پاییز که تحت درمان روانپزشک بودند و معیارهای تشخیصی DSM-IV را برای اختلال افسردگی اساسی دریافت میداشتند به طور تصادفی ساده انتخاب شدند پس از آن بیماران به سه گروه 30 نفره شامل گروه ترکیبی، درمان رفتاری ـ شناختی و درمان رایج ( TAU ) به طور تصادفی اختصاص یافتند. گروههای اول و دوم تحت درمانهای روانشناختی قرار گرفتند، اما گروه سوم به عنوان گروه کنترل به درمان رایج خود ادامه دادند (فقط درمان دارویی). سن این افراد بین 18 تا 45 سال با میانگین دو دوره افسردگی قبلی بود. بیماران در دو مرحله پیشآزمون و پسآزمون با استفاده از مصاحبهی بالینی ساختاریافته برای DSM-IV و پرسشنامهی نشانهشناسی مختصر ( BSI ) مورد ارزیابی قرار گرفتند. بیماران در گروههای ترکیبی و درمان رفتاری ـ شناختی تحت درمان قرار گرفتند در حالی که گروه TAU از درمان رایج خود (داروهای ضد افسردگی) بهرهمند شد. پس از پایان کارآزماییها نتایج با آزمون t زوجی و تحلیل کوواریانس مورد آزمون قرار گرفتند.
نتایج: نتایج نشان میدهند که گروههای رفتاری ـ شناختی و ترکیبی اثر معناداری در کاهش نشانههای روانپزشکی همراه اختلال افسردگی اساسی دارند در حالی که این تاثیر در گروه درمان رایج معنیدار نبود.
نتیجهگیری: در این مطالعه نیز نتایج بیانگر این هستند که عناصری از درمان شناختی ـ رفتاری در ترکیب با روش حضور ذهن مبتنی بر درمان شناختی کارآیی درمان و وسعت اثربخشی آن را افزایش میدهند و روش ترکیبی به اندازه درمان رفتاری ـ شناختی میتواند در درمان افسردگی موثر باشد.
Omidi A, Mohammad Khani P, Poorshahbaz P, Dolatshahi A. Efficacy of combined Cognitive Behavior Therapy and Mindfulness Based Cognitive Therapy in patients with Major Depressive Disorder. Feyz Med Sci J 2008; 12 (2) :9-14 URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-632-fa.html
امیدی عبدا...، محمدخانی پروانه، دولتشاهی پرویز، پورشهباز عباس. اثربخشی درمان ترکیبی روش حضور ذهن مبتنی بر درمان شناختی و درمان رفتاری ـ شناختی بر نشانگان روان پزشکی بیماران مبتلا به اختلال افسردگی اساسی. مجله علوم پزشکی فيض. 1387; 12 (2) :9-14