سابقه و هدف: تزریق عضلانی از روشهای دردناک رساندن دارو به بدن است. یکی از روشهای کاهش درد، طب فشاری و یا شیاتسو است. تاثیر طب فشاری بر دردهای مزمن تا حدی مورد بررسی قرار گرفته ولی تاثیر این روش در دردهای حاد به ویژه درد ناشی از تزریق عضلانی نامشخص است از این رو تحقیقی تجربی با هدف بررسی تاثیر طب فشاری بر درد ناشی از تزریق عضلانی در بیماران مراجعهکننده به اورژانس مرکزی شهر کاشان در سال 1385 انجام گرفت.
مواد و روشها: مطالعه از نوع تجربی یک سوکور بود و در آن 64 بیماری که دارای ۲ تزریق عضلانی با یک دارو بودند مورد بررسی قرار گرفتند. یک تزریق با روش طب فشاری انجام گرفت و تزریق دیگر بدون کاربرد این روش انجام شد و میزان درد ناشی از تزریق در بیماران با استفاده از آزمون آماری ویلکاکسون بررسی و مقایسه شد. میزان درد با ابزار آنالوگ چشمی بررسی شد که عددی بین صفر تا ۱۰ را نشان داد.
نتایج: متوسط درد در گروهی که روش طب فشاری بر ایشان انجام شده بود 2 ± ۳ و در گروه بدون طب فشاری 2 ± 5 بود. به طور متوسط میزان درد در گروه طب فشاری ۵/۲ واحد کمتر از تزریق عادی بود. این تفاوت از نظر آماری معنیدار نشان داد (001/0 p< ). کاربرد روش طب فشاری در مردان در مقایسه با زنان به نحو موثرتری منجر به کاهش درد میگردید (001/0 p< ). با افزایش سن میزان درد ناشی از تزریق به نحو معنیداری کاهش مییافت. متوسط کاهش درد با استفاده از روش فشاری در مردان ۴/۳ و در زنان ۱/۱ بود که حاکی است این روش در مردان به نحو معنیداری موثرتر از زنان بوده است (001/0 p< ). نتیجهگیری: روش طب فشاری میتواند به نحو موثری منجر به کاهش درد ناشی از تزریق عضلانی گردد. پیشنهاد میگردد این روش در سایر موارد درد حاد مورد بررسی قرار گیرد.
Masoudi Alavi N, Ataee M, Mohammadi M, Alireazei M, Shafiee M, Abbaszadeh S H. The effectiveness of acupressure on intramuscular injection pain. Feyz Med Sci J 2008; 11 (4) :14-18 URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-6-fa.html
مسعودی علوی نگین، عطایی مرضیه، محمدی مینا، علیرضایی مریم، شفیعی مریم، عباسزاده سیدحمزه. بررسی تاثیر طب فشاری بر درد ناشی از تزریق عضلانی. مجله علوم پزشکی فيض. 1386; 11 (4) :14-18