[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره مجله :: شماره جاری :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
بانک‌ها و نمایه‌ها::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
اخلاق در پژوهش::
برای داوران::
تسهیلات پایگاه::
تماس با ما::
هوش مصنوعی::
::
Basic and Clinical Biochemistry and Nutrition
..
DOAJ
..
CINAHL
..
EBSCO
..
IMEMR
..
ISC
..
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
enamad
..
:: ::
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی ترجیحات غذایی و ارتباط آن با جنسیت و نمایه توده بدنی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کاشان : یک مطالعه ی مقطعی
فائزه نعمت الهی ، حبیب اله رحیمی ، سید مجتبی خداشناس ، گراهام فینلایسون ، نسرین شریفی*
مرکز تحقیقات بیوشیمی و تغذیه در بیماری های متابولیک- دانشگاه علوم پزشکی کاشان ، sharifi-na@kaums.ac.ir
چکیده:   (3 مشاهده)
زمینه و هدف: ترجیح غذایی به گزینش یک یا چند نوع مادۀ غذایی از میان مواد غذایی دیگر گفته می شود که می تواند بر سلامت جسمی و روانی افراد اثر بگذارند. از این رو مطالعه ی حاضر برای اولین بار در ایران با هدف بررسی ترجیحات غذایی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کاشان و تحلیل ارتباط آنها با جنسیت و شاخص توده بدنی (BMI) انجام شد.
روش ها: در این مطالعه  که یک تحلیل مقطعی ثانویه از دادههای پایه طرح اعتباریابی نسخه فارسی پرسشنامه ترجیحات غذایی لیدز بود،   ترجیحات غذایی در  145 نفر از دانشجویان شرکت کننده (65  زن و 80 مرد) مورد سنجش قرار گرفت. این پرسشنامه حاوی 16 تصویر از 4 دسته ی غذایی شامل  میان وعده های غذایی «پرچرب و شیرین»، «کم چرب و شیرین»، «پر چرب و غیر شیرین» و «کم چرب و غیرشیرین» رایج در ایران بود. تصاویر خوراکی ها به صورت تکی و یا دو تایی به شرکت کنندگان، که به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای چند مرحله‌ای انتخاب شده بودند، نشان داده شد و هر شرکت کننده، در حالت ناشتا، میزان علاقه و خواستن آن خوراکی را و ترجیح آن به خوراکی دیگر را با ابزار مناسب موجود در نرم افزار پرسشنامه مشخص کرد.
یافته ها: نتایج نشان داد در حالت ناشتا، غذاهای پرچرب غیرشیرین (شامل غذاهای فرآوری شده و فست فودها) بالاترین نمرات ترجیحات غذایی را به خود اختصاص دادند. در مقابل، غذاهای کم‌چرب غیرشیرین (شامل انواع سبزیجات) کمترین میزان مقبولیت را در بین شرکت‌کنندگان داشتند. مردان ترجیحات معنی دار بیشتری به غذاهای پرچرب شیرین (مانند انواع شیرینی ها، کیک و کلوچه) نشان دادند در حالی که زنان، ترجیحات بالاتری نسبت به غذاهای کم‌چرب غیرشیرین (انواع سبزیجات) داشتند. به علاوه ارتباط معکوس و معنی داری بین BMI و ترجیح صریح برای غذاهای کم‌چرب مانند میوه ها و سبزیجات مشاهده شد ( 0.01 > P ، 0.22 - = r )
نتیجه گیری: ترتیب کلی ترجیحات غذایی در حالت ناشتا در دانشجویان به این صورت بود: غذاهای پرچرب غیرشیرین (بیشترین ترجیح) > غذاهای پرچرب شیرین > غذاهای کم‌چرب شیرین > غذاهای کم‌چرب غیرشیرین. مردان و افراد با BMI بالاتر گرایش بیشتری به غذاهای پرانرژی و پرچرب دارند، در حالی‌که زنان تمایل بیشتری به غذاهای سالم‌تر و کم‌چرب نشان می‌دهند. این یافته‌ها بر اهمیت طراحی مداخلات تغذیه‌ای هدفمند متناسب با جنسیت و وضعیت وزن در جمعیت دانشجویی تأکید می‌کند.
 
واژه‌های کلیدی: ترجیحات غذایی، دانشجویان علوم پزشکی، جنسیت، شاخص توده بدنی(BMI)
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: medicine, paraclinic
دریافت: 1404/6/31 | ویرایش نهایی: 1404/8/28 | پذیرش: 1404/8/28
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print



Creative Commons License
This open access journal is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial ۴.۰ International License. CC BY-NC ۴. Design and publishing by Kashan University of Medical Sciences.
Copyright ۲۰۲۳© Feyz Medical Sciences Journal. All rights reserved.
برگشت به فهرست مقالات برگشت به فهرست نسخه ها
مجله علوم پزشکی فیض Feyz Medical Sciences Journal
Persian site map - English site map - Created in 0.23 seconds with 46 queries by YEKTAWEB 4725