مرکز تحقیقات بیوشیمی و تغذیه در بیماریهای متابولیک، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران ، sharafati.reza@gmail.com
چکیده: (86 مشاهده)
سابقه و هدف: در سالهای اخیر، استفاده از گیاهان دارویی به عنوان یک روش درمانی مکمل و موثر در سرتاسر جهان در حال افزایش است. هدف از این پژوهش بررسی خواص نانوامولسیون اسانس گل سرخ در شرایط آزمایشگاهی بود. مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، گل سرخ از منطقه برزک کاشان تهیه و اسانس آن به روش تقطیر با بخار بدست آمد. اجزاء موجود در اسانس به روش گازکروماتوگرافی طیف سنج جرمی شناسایی شدند. پس از تهیه نانوامولسیون اسانس جهت تایید پایداری و اندازه ذرات آن از آزمون های زتا ومیکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) استفاده شد. خاصیت آنتی اکسیدانی و سمیت سلولی به ترتیب با روشهای DPPH (1،1- دی فنیل- 2- پیکریل- هیدرازیل) وMTT (سلولهای سرطان سرویکس هلا) انجام شدند. خاصیت ضدمیکروبی علیه سالمونلا تیفی موریوم به روش انتشار دیسک، حداقل غلظت مهاری (MIC) و کشندگی (MBC) به روش میکرودایلوشن و ممانعت از تشکیل بیوفیلم بررسی شد. نتایج: بیشترین اجزاء اسانس گل سرخ شامل Nonadecane (55/33 درصد)، Heneicosane (03/16 درصد)، Hexadecanal (78/7 درصد) و Eicosane (39/3 درصد) بودند. میزان پایداری نانوامولسیون نیز برابر 5/47- میلی ولت بود. اندازه ذرات نانوامولسیون نیز به روش TEM تایید شد. نانوامولسیون اسانس فاقد خاصیت آنتی اکسیدانی بود. حداقل غلظت مهاری و کشندگیعلیه سالمونلا تیفی موریوم بهترتیب 350 و 700 میکروگرم در میلی لیتر بود. به ترتیب درصد کاهش بیوفیلم ایجاد شده در غلظت MICو MBC برابر 75 و 80 درصد بود. غلظت 47/5 میکروگرم در میلی لیتر نانوامولسیون اسانس گل سرخ سبب کاهش 67 درصدی سلول های زنده هلا شد. نتیجهگیری: با توجه خاصیت ضد باکتریایی و ضد سرطانی نانوامولسیون اسانس گل سرخ، این ترکیب می تواند در درمان عفونتهای باکتریایی و سلولهای سرطانی پیشنهاد شود.