سابقه و هدف: با توجه به بالا بودن هزینه روش های مکانیکی تصفیه فاضلاب و لزوم تحقیقات در زمینه روش های ارزان قیمت بویژه فرآیندهای تصفیه طبیعی و به منظور کارآیی برکه های تثبیت تلفیقی (ISP=Integrated Stabilization Pond)، این تحقیق طی سال 1378 در تصفیه خانه شهرک شوش انجام گرفت.
مواد و روش ها: پژوهش حاضر با روش تجربی بر روی سیستم ISP در سه فصل و به دو روش تغذیه فاضلاب ورودی صورت پذیرفت. سیستم مذکور مجموعه ای از برکه بی هوازی ادغام شده در برکه اختیاری و دو برکه پربار و تکمیلی به صورت سری می باشد که کل زمان مانند فاضلاب در سیستم 20 روز در نظر گرفته شده است. در طول مدت تحقیق به طور هفتگی نمونه برداری از فاضلاب ورودی و خروجی از برکه ها انجام و کارآیی آن ها با فراسنج های COD و BOD5 و TSS ازت کل و فسفر مورد سنجش قرار گرفت و نتایج مورد قضاوت آماری قرار گرفت.
یافته ها: میزان حذف مواد آلاینده فاضلاب در فصل بهار بیش از دو فصل تابستان و پاییز بوده که در این مرحله بیشترین میزان مربوط به BOD5 به مقدار 89% و کمترین میزان مربوط به فسفر کل با 60% تعیین گردید. میزان حذف فراسنج های فاضلاب طی سه مرحله تحقیق نشان می دهد که برکه بی هوازی ادغام شده در برکه اختیاری بیشترین تاثیر را در زدایش مواد آلاینده فاضلاب دارا می باشد.
نتیجه گیری: برکه های تثبیت تلفیقی کارآیی لازم برای تصفیه فاضلاب را دارند. تغذیه از طریق جریان رو به بالا در چاله تخمیر در افزایش کارآیی سیستم موثر بوده که نقش چاله تخمیر در برکه اختیاری قابل ملاحظه می باشد. با توجه به عدم تجربه در کشور، انجام تحقیقات بیشتر را توصیه می نماید.
Miranzadeh M B, Mahvi A H, Mesdaghinia A R, Naseri S, Vaezi F. Efficiency study for integrated stabilization pond (ISP) in municipal wastewater treatment . Feyz Med Sci J 2000; 4 (1) :43-54 URL: http://feyz.kaums.ac.ir/article-1-463-fa.html