سابقه و هدف: یکی از عوارض نادر اما جدی جراحی لاپاراسکوپیک بروز فتق ناحیه پورت می باشد. در مورد میزان بروز فتق ناحیه پورت و ارتباط آن با بستن یا نبستن محل پورت اختلاف نظر وجود دارد. بر همین اساس مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان بروز فتق ناحیه عمل در صورت نبستن محل پورت شماره 10 در رزکسیونهای لاپاراسکوپیک کولورکتال اجرا شد.
مواد و روشها:
در این مطالعه توصیفی-مقطعی پرونده تمام بیمارانی که در بازه زمانی 1393 تا 1395 در بیمارستان شهید فقیهی شیراز تحت عمل جراحیهای کولورکتال لاپاراسکوپیک قرار گرفتند بهصورت گذشتهنگر مورد بررسی قرار گرفت.اطلاعاتی که از پرونده بیماران موردمطالعه استخراج شد شامل اطلاعات جمعیتشناختی (جنس، سن و BMI)، اطلاعات تخصصی (نوع عمل جراحی، تعداد پورت های استفاده شده، تعداد پورت های فاشیا، محل آنها، وضعیت بهبودی، وجود فتق، فاصله زمانی بین عمل جراحی و ایجاد فتق، محل قرار دادن پورت شماره 10) و اطلاعات مربوط به ایجاد فتق ناحیه عمل ناشی از نبستن پورت شماره 10 بود. در نهایت دادهها پس از جمعآوری و ورود به نرمافزار SPSS نسخه 20 با استفاده از آمار توصیفی (توزیع فراوانی و شاخصهای مرکزی و پراکندگی) و آمار استنباطی (آزمونهای تی مستقل و کای اسکوئر) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
نتیجه گیری:
پرونده 325 بیمار (184 مرد) با میانگین سنی 09/14±41/56 سال (محدوده 25 تا 94 سال) و میانگین نمایه توده بدنی 56/5±05/24 کیلوگرم/متر مربع مورد بررسی قرار گرفت که از این تعداد، 205 نفر (1/63 درصد) سرطان رکتوم و بقیه سرطان کولون داشتند. در طی مطالعه هیچ بیماری مبتلا به فتق ناحیه پورت تشخیص داده نشد و بروز آن در 325 بیمار مورد بررسی پس از یکسال پیگیری صفر بود.
بحث و نتیجه گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که نبستن محل پورت 10 میلی متری در جراحی لاپاراسکوپیک بیماران مبتلا به سرطانهای کولورکتال ایمن بوده و احتمال بروز فتق ناحیه پورت در آن بسیار اندک می باشد.