بررسی تغییرات عنصر رویِ در سرم نوزادان با رشد کامل نیازمند به اعمال جراحی بزرگ
محدثه همسایه ، علی کشاورز ، آریو موحدی ، مهرداد حسین پور
گروه جراحی عمومی، بیمارستان امام حسین (ع)، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران ، meh_hosseinpour@yahoo.com
چکیده:   (2037 مشاهده)
سابقه و هدف: هدف از انجام این مطالعه، بررسی تغییرات وضعیت عنصر روی در سرم نوزادان با رشد کامل نیازمند به عمل جراحی بزرگ می‌باشد.
مواد و روش ­ها: در این مطالعه 59 نوزاد با رشد کامل نیازمند به عمل جراحی مورد مطالعه قرار گرفتند. تمام بیماران تحت عمل جراحی با استرس بالا قرار داشتند. پاسخ متابولیک به جراحی با اندازه‌گیری رویِ ­سرم قبل و بیست‌وچهار ساعت بعد از عمل و موقع ترخیص با آنالیز سنجش مکرر "repeated measure" مورد مقایسه قرار گرفت.
نتایج: مقادیر رویِ ­سرم قبل از عمل 5/14±87/89 میکروگرم بر دسی ­لیتر، بیست‌وچهار ساعت پس از عمل 86/15±95/74 میکروگرم بر دسی­لیتر و هنگام ترخیص 53/14±87/93 میکروگرم بر دسی ­لیتر بود. مقادیر رویِ­ سرم بلافاصله بعد از عمل کاهش داشت که این کاهش تا بیست‌وچهار ساعت اوّل عمل ادامه یافته است. مقادیر رویِ­ سرم بیست‌وچهار ساعت پس از عمل نسبت به مقادیر روی هنگام ترخیص کاهش معنی‌داری داشت. این تغییرات در دو جنس پسر و دختر متفاوت نبود.
نتیجه­ گیری: مطالعه حاضر نشان می‌دهد که در نوزادان رشد کامل نیازمند به اعمال جراحی بزرگ افت روی به‌طور موقت رخ‌داده، اما قبل از ترخیص به‌خودی‌خود برطرف می‌شود و بدین­ ترتیب نیازی به تغذیه مکمل حاوی روی در این بیماران در طی دو هفته پس از عمل جراحی نمی‌باشد.
واژه‌های کلیدی: رویِ ­سرم، نوزاد با رشد کامل، جراحی بزرگ
دریافت: 1397/8/4 | ویرایش نهایی: 1398/5/9 | پذیرش: 1398/2/30 | انتشار: 1398/5/9

Hamsaie M, Keshavarz A, Movahedi A, Hosseinpour M. Evaluation of serum zinc changes following the major operations in term neonates who need major operation. Feyz 2019; 23 (3) :286-292

همسایه محدثه، کشاورز علی، موحدی آریو، حسین پور مهرداد. بررسی تغییرات عنصر رویِ در سرم نوزادان با رشد کامل نیازمند به اعمال جراحی بزرگ . مجله علوم پزشکی فيض. 1398; 23 (3) :286-292